Първото обвинение на Европейската прокуратура в България - за подкуп

5841
Първото обвинение на Европейската прокуратура в България - за подкуп
Снимка: БГНЕС

Днес в Специализирания наказателен съд в София се проведе първото съдебно заседание по дело на Европейската прокуратура в България. Подсъдимият - главен експерт от Български държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), е в ареста от началото на септември 2021 г. и е изправен пред съда за първото си изслушване по дело за подкуп, съобщиха от Европейската прокуратура.

Подсъдимият Т. Д. получил подкуп от И. Г. – земеделски производител и собственик на фирма.

И.Г. кандидатствал за финансиране по схеми и мерки в рамките на Програмата за развитие на селските райони на ЕС 2014–2020 г., чийто управляващ орган в България е Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Съгласно процедурите на ДФЗ И.Г. имал право както да кандидатства, така и да получава субсидии. Той трябвало да ги получи през декември 2020 г., но те така и не пристигнали.

През януари 2021 г. той решава да вземе нещата в свои ръце и започва да търси някой, който да му помогне. Негов приятел му дал името и мобилния телефон на Т.Д. - главен експерт в ДФЗ.

Повдигнаха обвинение за търговия с влияние на главен експерт в ДФ „Земеделие“

Окръжна прокуратура-Пловдив повдигна обвинение за търговия с влияние на главен експерт в Държавен фонд „Земеделие“-София. Т...

Двамата се срещнали и Т. Д. обяснил, че знае защо някои плащания закъсняват и че може да му помогне, ако му плати 5000 лв. (2558 евро). Казал, че ще му уреди нещо сред колегите и ще повлияе да се разрешат плащанията.

След първите срещи и още преди даването на подкупа И.Г. получил някои първоначални субсидии. След като И. Г. платил подкупа, получил общо почти 600 000 лв. (306 790 евро) по няколко схеми и мерки от Програмата за развитие на селските райони чрез ДФЗ.

Това обаче не е краят на бизнес отношенията между двамата. И. Г. платил и друг подкуп от 5000 лв. (€2558) няколко месеца след първия, за да не се извършват по-нататъшни проверки относно неговите субсидии и кандидатстване или ако бъдат извършени, да приключат положително за него.

За ареста на Т. Д. съобщиха от Главна прокуратура на България през септември 2021 година.

"След проведена под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив съвместна специализирана полицейска операция на ГДБОП-МВР и СБОП-Пловдив, на 02.09.2021 г., на бензиностанция в гр. София е задържан 36-годишен главен експерт в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) – гр. София, непосредствено след получаване на белязани по реда на Закона за специалните разузнавателни средства парични средства в размер на 5000 лева“, се сочи в съобщението й.

Директорът на ДФЗ е арестуван, но е осъдил прокуратурата за това

Съдебни дела срещу настоящия директор на Държавен фонд „Земеделие“ в миналото е имало, но те са били прекратени, а самият т...

Окръжна прокуратура - Пловдив му повдигна тогава обвинение за търговия с влияние за това, че в периода от 27.02.2021 г. до 02.09.2021 г., в Пловдив и в София, при условията на продължавано престъпление, двукратно е поискал и приел от собственик и управител на търговско дружество, регистрирано в с. Строево, обл. Пловдив, дар, който не му се следва - пари, възлизащи на обща сума от 10 000 лева, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица при държавен фонд „Земеделие“, във връзка със службата им - престъпление по чл.304б, ал.1, вр. с чл.26, ал.1 от НК.

Работата по случая е започнала в края на месец юли 2021 г., във връзка с подаден в ГДБОП-МВР сигнал от земеделски производител от обл. Пловдив, който е кандидатствал по 9 схеми и мерки за подпомагане на Държавен фонд „Земеделие“.

В хода на разследването тогава било установено, че задържаният служител на ДФЗ поискал от земеделския производител по 5000 лева за всяка от деветте схеми, по които е кандидатствал. Срещу тази сума му гарантирал, че няма да има проблеми с контролните органи на ДФЗ. До задържането му обвиняемият е поискал и получил на два пъти суми от по 5000 лв., за да упражни влияние при вземане на решения от други длъжностни лица при държавен фонд „Земеделие“ за наличието на основания за плащания по Схемите за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци.

Извършени са личен обиск, претърсвания и изземвания на автомобили, на два домашни адреса и на едно служебно помещение. Иззети са преносими флаш памет, лаптоп, служебен компютър, 2 мобилни апарата, записки и др. Разпитани са свидетели.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което Т. Д. е обвинен, е лишаване от свобода до 6 години или глоба до 5000 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com