Служител на ГД "Жандармерия" в схема с нелегална продажба на тютюн

6727
Служител на ГД "Жандармерия" в схема с нелегална продажба на тютюн
Снимка: Гранична полиция

Служител на МВР от Дирекция „Жандармерия“, участвал в организирана престъпна група за производство и разпространение на нелегален тютюн, е заловен в момент на транспортиране на стоката, съобщи говорителят на специализираната прокуратура Сийка Милева, предаде репортер на БГНЕС.

Милева обясни, че ГДБОП е разбила три нелегални бази в област Русе, в които са се съдържали съоръжения за обработка на тютюн с уреди за омекотяване, нарязване и пакетиране. В складовете са се произвеждали около 1 тон за пушене седмично. Всяка база си имала отговорник, който разпространявал тютюна на клиенти. Част от задържаните членове на организираната престъпна група са хванати в момент на производство.

Заловената престъпна група продала дървесина за 250 000 лв.

По делото са налице доказателства, след чийто анализ се установява, че в рамките на тази календарна година престъпната група е добила...

„Ръководителят на групата беше създал организация за закупуване на тютюн на листа, след което суровината се е обработвала от други членове на групата. Нарязаният тютюн за пушене се продавал на цена от 45 лв. за килограм. Акцизната ставка, която е трябвало да се плаща, е в размер на 152 лв на килограм. Държавният бюджет е ощетен с три милиона лева. Установена е и книжарница в град Гоце Делчев, в която се поръчвали етикети с надписи на известни марки цигари. Продукцията се е пласирала в пластмасови кофички от един килограм, със залепени етикети на известни марки“, допълни Милева.

Тютюнът се е обработвал допълнително с ароматизатори, за да се продава повече. При обиските са иззети над 360 килограма тютюн, тефтери с черно счетоводство, като според записаното в тях за периоди групата е имала печалби от над 100 хиляди лева месечно.

„Служителят е от Жандармерията, задържан е вчера при транспортиране с личната си кола на над половин тон тютюн за пушене в 30 чувала. Транспортирал е незаконната стока и докато е бил униформен, за да не го спират колегите от МВР. Паркирал си е автомобила с нарязания тютюн на паркинга на Жандармерията, докато е работил като полицай. Служителят е започнал работа през 2015 г. в Дирекция „Жандармерия““, допълни Милева.

От дейността на престъпната група е избегнато плащането на акциз в размер на над три милиона лева. Групата е действала от 2017 г., допълниха от прокуратурата.

Нови разкази за изживени ужаси заради "младежката престъпна група" в Плевен

Завличали са ги в гората, издевателствали са над тях и са ги снимали, като са ги показвали на други деца, за да ги държат в страх. Това...

„Информация за групата беше придобита в края на миналата година в Благоевград. Интересното в случая е засягането на държавния бюджет чрез неплащането на дължими акцизи за тютюневи изделия, отделно се засягат интересите и на легалните производители на тютюневи изделия. На тези 360 килограма, заловени по време на акцията, дължимият акциз е над 52 хил. лева. 11 лица са привлечени към наказателна отговорност за участие в ОПГ с цел притежание и разпространение на акцизни стоки без бандерол. С определение на спецсъда петима от лицата са задържани с мярка „Задържане под стража“, двама са под домашен арест, а трима са пуснати под парична гаранция“, съобщиха още от прокуратурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Тролей и автомобил се удариха в София, има пострадала (СНИМКИ)

Отмениха домашния арест на Васил Божков

18-годишна шофьорка блъсна две деца в Сопот, едното е с опасност за живота

Огромно задръстване заради катастрофа край Пловдив

Пиян полицай катастрофира във Велико Търново

Бургаските митничари задържаха контрабандно оборудване за яхта

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com