Поради липса на престъпление: Прекратиха делото срещу прокурор Сулев

517
Поради липса на престъпление: Прекратиха делото срещу прокурор Сулев
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд прекрати делото срещу прокурора от Софийската районна прокуратура Константин Сулев, който на 30 май миналата година повдигна задочно обвинение на Петьо Петров - Пепи Еврото и неговия доверен човек Кристиян Христов. Той е обвинен за това, че в качеството си на длъжностно лице е нарушил и не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за бившия главен прокурор Иван Гешев.

Не е извършил престъпление

Съдът постанови, че цялото наказателно производство трябва да бъде прекратено. Според съда поведението на Сулев, описано в обвинението, е несъставомерно и липсва престъпно посегателство по служба. Съдът приема, че при действията си Константин Сулев е прокурор, орган на власт, а не длъжностно лице. Описаното поведение от страна на Сулев не представлява престъпление, заяви съдебният състав.

ОЩЕ: Прокурор Сулев: Не познавам Пепи - Еврото и Натариуса, но познавам Гешев

"Съдът подложи на внимателна преценка всички факти, описани в обвинителния акт и свързани с реализирано от Сулев обвинение, те не сочат, според съда, на извършено престъпление, а само и единствено на реализирани властнически правомощия в рамките на образувана и висяща прокурорска преписка", заяви съставът.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на протест.

Според адвокат Костадин Костадинов има основание за прекратяване на наказателното производство, тъй като деянията описани в обвинителния акт не съставляват престъпление. По думите му, при осъществяване на служебните си задължения магистратите не носят отговорност за действията си и техните актове, освен ако извършеното не е престъпление от общ характер, те имат функционален имунитет.

"Придържам се към казаното от моя защитник", заяви Сулев пред съда по време на заседанието.

ОЩЕ: С неясни мотиви: Отказаха да отстранят прокурор, работил по делото срещу Петьо Еврото

В мотивите си съдът отбеляза още, че в първите четири страници на обвинителния акт излага факти, които са несъотносими към поведението на подсъдимия, свързани с реализирани действия от страна на Иван Гешев, Борислав Сарафов и други ръководни служители в прокуратурата. Чак след това се описват действия на прокурор Сулев като наблюдаващ прокурор в рамките на образувана преписка. Те са свързани със запознаване с материалите по преписката, привличане като обвиняем на Петьо Петров и обявяване за общодържано издирване на Кристиян Христов.

Преписката е образувана от друг прокурор - Валентин Видов от Софийска районна прокуратура, като той заедно с Йордан Стоянов са първите двама прокурори, които на случаен принцип са разпределени за наблюдаващи на преписката. Съдът посочи, че по тази преписка в 2:35 часа през нощта е определен трети наблюдаващ прокурор в лицето на Георги Иванов, а една минута след това е определен Сулев за четвърти наблюдаващ прокурор.

ОЩЕ: Сарафов поиска да отстранят временно прокурор Константин Сулев

Съдът прие още, че престъпленията, за които е образувана преписката са от компетентността на Софийска районна прокуратура, а не на Софийска градска прокуратура, както се посочва в обвинението.

Пред медиите Константин Сулев и адвокатът му отказаха коментар, а прокурор Йордан Петров посочи, че ще протестира определението на съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Спецоперация за контрабанда на горива в Бургас

Хвърлял тухли по свещеник и полицай: Мъж поруга пловдивски храм

Инспекторът, правил сексуални намеци на камериерки, подаде оставка

Домашно насилие: Мъж преби жена си в Кърджали

Крал от летния бар: Мъж си пийна на аванта във Варна

Увеличават се сигналите за купуване на гласове

Диана Русинова за катастрофата с Кирил Петков: Шофьорът на НСО е карал с над 100 км/ч

Барикадиралият се полицай се опитал да се обеси с кабел

Майката на Митко от Цалапица: В убийството участват трима души

Барикадиралият се в Пловдив полицай се предаде

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com