Задържаха трима за пране на пари

5953
Задържаха трима за пране на пари

Трима са задържани за пране на пари при спецакция на ГДБОП, съобщиха от пресцентъра на МВР. През регистрирана в страната ни банкова сметка са „изпрани” над 5 000 000 щатски долара. Служителите на ГД „Борба с организираната престъпност“ са провели спецакцията на територията на София. Тя е във връзка с операция на служители от Агенция за борба с наркотиците (DEA) в САЩ. Действията, реализирани под ръководството на Специализираната прокуратура, са насочени към неутрализиране на престъпна група - част от международна организация, занимаваща се с пране на пари в особено големи размери.

В хода на спецакцията било установено, че ръководител на групата е 35-годишната Г.Ч. от София, която на 21 ноември била обявена за издирване чрез Интерпол. В периода от 1 януари 2010 до 13 ноември 2012 година чрез уебсайт Г.Ч. получавала заявки и парични средства от клиенти в САЩ, на които били продавани лекарства в нарушение на американското законодателство. По време на разследването служители на DEA документирали извършени преводи от банкови сметки, открити в българска банка, към аптеки в САЩ. Оттам противозаконно били издавани рецепти за лекарства, съдържащи контролирани вещества. Претърсени се пет адреса на територията на столицата. Оттам са иззети банкови, фирмени и данъчни документи, персонални компютри, мобилни телефони.

Разкриха престъпна група за укриване на данъци и пране на пари

Служители на ГДБОП и НАП проведоха в София съвместна операция за неутрализиране на организирана престъпна група, занимавала се с укрива...

С полицейска мярка за 24 часа са задържани Г.Ч. на 35 години, Г.К. на 36 години от Бургас и М.М. на 63 години от Хасково. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения. Служителите на Интерпол са уведомени за предприетите спрямо Г.Ч. действия.

Същевременно в САЩ служители на DEA са арестували още деветима чужди граждани, на които са повдигнати обвинения във връзка с осъществяваната престъпна дейност.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 321 във връзка с чл. 253 от НК.

Операцията е проведена вчера. Действията по разследването продължават.

Спряха сайт, предоставял ползване на филми

Служители от сектор "Компютърни престъпления и интелектуална собственост" в ГДБОП и колегите им от Хасково проведоха операция по докуме...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com