Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха огромно количество отровни вещества в Перник

29 май 2024, 18:02 часа • 3405 прочитания

Огромно количество отровни вещества е намерено в склад в Перник, съобщи прокуратурата. Сред тях има стотици килограми живак, киселини, основи.

На 22 април 2024 в Районната прокуратура на град Перник са постъпили данни за наличието на опасни отпадъци. Образувано е досъдебно производство и са назначени трима прокурори по случая. В помещението е съхраняван метален живак от 99,99%. Намерени са доказателства за виновността на две лица. Това съобщи прокурор Христофор Рачев, говорител на Районна прокуратура – Перник, цитиран от Нова телевизия.

По отношение на виновните лица предстои предявяване на съответните постановления в предвидения в Наказателно-процесуалния кодекс ред и срок. Към момента продължават да се извършват действия по разследване, включително и на терен, добави Рачев. Още: Жители на старозагорско на протест заради завод за производство на смоли (СНИМКИ)

„След образуването на досъдебно производство получихме съдействие от ДАНС, МВР и окръжния прокурор. Мястото е обезопасено и е намерено подходящо място за съхранението на веществата”, каза районният прокурор Гергана Малиновска. „Елиминирана е опасността за гражданите на град Перник и за околната среда”, добави тя.

По думите на наблюдаващия прокурор Теодор Николов са намерени 200 кг живак, както и киселини, основи и други опасни вещества. В момента те се намират в помещение на частна фирма. Още: Токсини в сушени смокини от Туция - не ги яжте, съветват от БАБХ

На брифинг на прокуратурата стана известно, че предприятието, в което са открити опасните вещества е частна собственост. Същото е имало разрешение за работа с такива. От държавното обвинение поясниха, че повече информация по случая ще бъде дадена при последващо развитие на разследването, тъй като продължава процесът по събирането на доказателства.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес