"Говорите ли български?"

10969
"Говорите ли български?"
Богата програма обещават организаторите на тазгодишния Салон на изкуствата.

Музика, театър, кино и пластични изкуства ще се преплетат на 16-тия Салон на изкуствата. Тази година неговото мото е "Говорите ли български?" и е посветен изцяло на българската съвременна култура. То е свързано с участието на цигуларя Васко Василев, Нина Николина и на другите многобройни артисти,които живеят в чужбина или концертират по света. Във време на криза НДК поема риск да бъде се само домакин на това ежегодно събитие, но и да стане негов продуцент. "За нас е важно да надграждаме традицията, но да не звучим ретро" - споделя Десислава Бинева, член на Директорския борд и изпълнителен директор на НДК.

Като селекционери на Салона са поканени журналистът Георги Тошев и драматуржката Яна Борисова, която е автор на тазгодишното мото. Те признават,че са подбирали изпълнителите по свой вкус и се надяват публиката да оцени техния избор.

Откриването на фестивала е на 13 май от 19:00ч в Зала 1 с "Вива Вивалди" - заключителен концерт от националното турне на Васко Василев. Той ще изпълн Паганини, Тартини, Вивалди заедно с едни от най-добрите български музиканти и концертмайсторът на Кралската опера в Лондон.

На следващия ден Ансамбъл "Родопа" ще изнесе своя спектакъл и ще отбележи 40-я си юбилей. Сред солистите му ще бъде самата Валя Балканска, която тази година става на 70 години. Концертът е под наслов "Всичкото злато на Родопите". Чрез музиката си изпълнителите ще се опитат да пресъздадат магията на това място.

На 21 май със самостоятелен концерт по случай своя 60-годишен юбилей на сцената ще излезе Йълдъз Ибрахимова. Специални гости ще бъдат Иво Папаазов-Ибряма и Венци Такев. Певицата ще получи Голямата награда на Салона за изкуства за принос към българската култура.

На връх 24 май публиката ще види концерта на  Нина Николина, която е един от изследователните на българския фолклор. Тя ще представи спектакъл с автентични български народни песни като: "Море пиле", "Зайди, зайди ясно слънце", "Пуста младост", "Св. Георги", "Македонско девойче" и други, изппълнени в нестандартен вариант. Заедно с нея на сцената ще се качат Берковската духова музика, Камен Донев, Любо, популярната народна певица и нейна вдъхновителка Лиляна Галевска, както и Христо Мутафчиев.

Любопитно е завръщането на Стефан Вълдобрев и неговите музиканти от времето, когато създадоха най-добрите си филмови, театрални и поп парчета. "Обичайните заподозрени" гарантират страхотен спектакъл тази година.

Ексклузивно в рамките на фестивала за първи път ще бъде представен новият проект на Белослава и Деси от "Фючър шок". Участие ще вземат нашумелите JP3, Мишо Йосифов секстет с проекта "Swing-ирай България".

Програматана фестивала ще включва и поредица класически концерти, изложби на Кольо Карамфилов, Стефан Божков и Буря Стефанова, фестивал на документалното кино "Портрети", представлението на студентите от Нов български университет "Бит" и хитовите спектакли на балет Арабеск, съобщиха от БГНЕС.

За първи път Салонът ще излезе извън София и ще гостува на Двореца на културата във Варна. Фестивалът ще е по-кратък за разлика от предишните му издания от 13 до 31 май, но за това пък с много наситена и необичайна програма.

Редактор: Боряна Кръстева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com