Оригинална картина на Реноар за 7 долара?

30353
Оригинална картина на Реноар за 7 долара?

Върви им на някои хора. Жена от Шенандоа Вали, Вирджиния, която предпочита да остане анонимна, видяла на битпазар да се продава кашонче с кукла, пластмасова крава и красива рамка с някаква цапаница в нея за скромните 7 долара (по неизвестни причини BBC твърди, че сумата била не 7, а цели 50 долара). Харесала си рамката и купила кутията с намерението да изхвърли цапаницата, но, за нейно щастие, имала други по-спешни неща за вършене. По тази причина просто тикнала кутията в торба за боклук и я захвърлила в гаража.

След повече от година се сетила за красивата рамка и се приготвила да „изкорми” и изхвърли картината. Но късметът й проработил за трети път – този път в лицето на майка й, която видяла надписа „Реноар” и казала „Сигурно е фалшива, но защо все пак не я занесеш да я проверят?”

Изгубиха картина на Рембранд по пощата

Норвежка галерия изгуби картина на Рембранд на стойност 8600 щатски долара, изпратен по пощата, за да бъдат спестени разходи за курие...

Ето как красивата рамка заедно с „цапаницата” се появили в офиса на местната Потомак Къмпани и стигнала до експерта по произведения на изкуството Ана Креймър. Жената ококорила очи, когато видяла „бързите удари на четката, искрящото лилаво и розово, река Сена и обилната светлина” и всичко това й напомнило за друга картинa на Реноар от 1879 година – „Landscape at Wargemont”. Започнали трескави консултации с нови експерти, включително с Националната Галерия по Изкуствата във Вашингтон.

И се оказало истина– това била изчезналата през 1926 година картина на Пиер Огюст Реноар „Пейзаж на брега на Сена” (Paysage Bords de Seine). Самата картина била закупена през 1925 година от френска картинна галерия от Хърбърт Мей – съпруг на госпожа Сади Хърбърт Мей – по това време известен колеционер, дарила значителни суми и повече от 300 експоната на Балтиморския Музей на изкуствата.

Как точно след повече от 80 години въпросната картина е стигнала до кашона с боклуци - останава мистерия. Но анонимната купувачка явно все пак има търговски нюх – защото дори и рамката, която тя си харесала, била от около 1920 година и сама по себе си представлявала доста голяма ценност.

Британски музей успя да запази картина на Едуар Мане

Картина на френския художник импресионист Едуар Мане ще остане в британския музей "Ашмолиън" благодарение на кампания за доброволни д...

В момента въпросната картина се подготвя за търг, който ще бъде проведен на 29 септември с очаквана минимална цена 75,000 – 100,000 щатски долара.

Автор: Генко Велев

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com