Почина видната руска оперна певица Галина Вишневска

12820
Почина видната руска оперна певица Галина Вишневска

Знаменитата руска оперна певица и музикален педагог, Народната артистка на СССР Галина Вишневска почина днес на 86-годишна възраст, съобщи телевизионният канал "Русия-24", цитирано от БГНЕС.

Галина Павловна Вишневска е родена на 25 октомври 1926 г. в Ленинград. От 1944 г. до 1951 г. работи в Ленинградския областен оперетен театър, първо като хористка, а по-късно като солистка. През 1952 г. независимо, че не е завършила консерватория, тя е приета като стажант в групата на Болшой театър, където впоследствие става водеща солистка. Сред най-известните партии, които е изпълнявала в Болшой, са Татяна от "Евгений Онегин", Лиза от "Дама пика", Купава от "Снежанка", Дона Ана от "Каменния гост", Аида в едноименната опера на Верди /с която роля през 1962 г. дебютира в Ковънт Гардън/, в "Тоска" и "Мадам Бътерфлай".

През 1955 г. Галина Вишневска се омъжва за световноизвестния виолончелист Мстислав Растропович. От 1974 г. до 1982 г. Вишневска и Растропович са принудени да емигрират, тъй като са били преследвани от властите заради подкрепата за Александър Солженицин, като до 1990 г. певицата е била лишена от съветско гражданство. През тези години тя живее в САЩ и Франция и е пяла в най-големите оперни театри в света, като е била и режисьор на оперни спектакли. Само преди няколко дни руският президент Владимир Путин удостои певицата с ордена "За заслуги пред отечеството".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com