Прощаваме сe с големия Георги Черкелов

4361
Прощаваме сe с големия Георги Черкелов
Роднини и близки на актьора, негови колеги и почитатели ще го изпратят в последния му път на поклонение във фоайето на Народните театър "Иван Вазов"

Днес се прощаваме с големия български актьор Георги Черкелов, който почина на 81-годишна възраст на 19 февруари.

Роднини и близки на актьора, негови колеги и почитатели ще го изпратят в последния му път на поклонение във фоайето на Народните театър "Иван Вазов" от 11.00 часа. Погребението ще се извърши от 14.30 часа на Централни софийски гробища.

Почина Георги Черкелов

Големият български актьор Георги Черкелов е починал тази нощ на 81 година, съобщиха близките му. Роден е на 25 юни 1930 в град Хасково...

Георги Черкелов е роден на 25 юни 1930 година в град Хасково. След като учи 3 години право в Софийския университет, решава да завърши ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". През 1956 година се дипломира със специалност Актьорско майсторство и режисура. Започва кариерата си като артист във Врачанския театър. Играл е също така и на сцените на Младежкия театър, Сатиричния театър и Народния театър. От 1985 до 1990 година е директор на Плевенския драматичен театър, след което се завръща отново в Народния.

Дебютът му в киното е през 1961 година. Той добива широка популярност най-вече с ролята си на Богдан Велински от сериала "На всеки километър", където играе събирателен образ на Никола Гешев - шеф на отделение "Борба с комунизма" в страната до 1944 година. За повече от 50 години Черкелов е създал над 100 роли в театъра и около 70 роли в киното. Той е пресъздал най-много централни герои в Шекспирови пиеси.

През 2009 година актьорът беше удостоен с голямата награда за цялостно творчество на фондация "А`Аскеер".

През последните години Георги Черкелов живееше в усамотение в ловешкото село Ъглен заедно със съпругата си Зина. Но продължаваше да се изявява на сцената и демонстрираше добра форма за своите 81 години. Той беше в групата кинотворци, които демонстративно напуснаха 2010 година фестивала "Златната роза" в знак на несъгласие с начина на финансиране на българското кино. Той ще остане в историята на българския театър и кино, в различни телевизионни постановки като един интелектуален актьор, на когото се възлагаха сложни и противоречиви персонажи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com