Балканският дизайн във фокуса на Sofia Design Week

6820
Балканският дизайн във фокуса на Sofia Design Week

SOFIA DESIGN WEEK е международен фестивал за дизайн и визуална култура. Тазгодишното, пето поред, издание ще се проведе от 21 до 30 юни. Темата на изданието е THE BALKAN DATE, а основна цел е да стартира дискусия за балканския дизайн, да стимулира творческия обмен между страните от Балканите и да съдейства за по-осезаемо присъствие на проектите от този регион на световната карта. В продължение на 10 дни SOFIA DESIGN WEEK „ще ни срещне на живо“ с новата вълна балкански дизайнери, които правят дизайн тук и сега, изненадващо интересен, различен и със собствен почерк.

Темата на петото издание на фестивала за дизайн и визуална култура SOFIA DESIGN WEEK е THE BALKAN DATE. Затова и втората част на лекционния ФОРУМ организира „среща” на новата вълна балкански дизайнери, които правят дизайн тук и сега, изненадващо интересен, различен и със собствен почерк. В дискусията за състоянието и развитието на балканския дизайн ще се включат ЮЗЛЕМ ЯЛИМ ЮЗКАРАОГЛУ и ДЕНИЗ ОВА (Istanbul Design Biennial), ВЛАДИМИР ПАЛИБРК (Eлектрика), ДИМИТЪР ТРАЙЧЕВ (Сталкер), АЛЕКСАНДАР ВЕЛИНОВСКИ и МАРТА НАУМОВСКА-ГРНАРОВА (Skopje Design Week), ДИЯ НИКОЛОВА, КРИСТОФЪР ЧОЛЪК (Истамбулин), ЛЮДМИЛА СТРАТИМИРОВИЧ (Европейски Център за Култура и Дебат ГРАД) и МАЯ ЛАЛИЧ (Mikser).

Панелът THE BALKAN TALKS ще се проведе на 23 юни, неделя, от 12:00 до 18:00 часа в сградата на Съюза на архитектите в България – Централен дом на архитекта. Цената на единичен билет за цялата програма на ФОРУМА е 70 лв.,а регистрационният формуляр е тук.

Представяне на лекторите от частта THE BALKAN TALKS:

ЮЗЛЕМ ЯЛИМ ЮЗКАРАОГЛУ и ДЕНИЗ ОВА (Istanbul Design Biennial) || Турция

Юзлем Ялим Юзкараоглу е бивш директор на Истанбулската фондация за култура и изкуство и основател на d.o.T. designers of Turkey. Има завиден опит като мениджър на проекти, куратор и практик в сферата на продуктовия дизайн. След феноменалния успех на първото Истанбулско биенале по дизайн, щафетата се поема от Дениз Ова - родена и израснала в Германия, тя привнася към директорската позиция дългогодишната си практика и контакти като организатор на събития из цяла Европа.

ВЛАДИМИР ПАЛИБРК (Eлектрика) || Сърбия

Владимир Палибрк управлява асоциацията за подобряване на културата Електрика и е постоянно ангажиран като сценарист, редактор, куратор, продуцент, издател и промоутър в областта на комиксите, стрийт арта и експерименталната музика.

ДИМИТЪР ТРАЙЧЕВ (Сталкер) || България

Димитър Трайчев е един от най-дейните и популярни визуални артисти във Варна. Занимава се активно с графичен дизайн, както и с живопис, видео арт, фотография и други. През 1991 става артистичен директор на Сталкер, студио за графичен дизайн и издателска къща, както и основава галерия “Сталкер”. Известен е като половинката от проекта ЗафТра, член на групата A3 и един от инициаторите на Международния джаз фестивал Варненско лято. Негови работи могат да се видят в изложбата “Нова българска типография”.

АЛЕКСАНДАР ВЕЛИНОВСКИ и МАРТА НАУМОВСКА-ГРНАРОВА (Skopje Design Week) || Македония

Забавни безплатни работилници на Sofia Design Week 2013

И тази година международният фестивал за дизайн и визуална култура Sofia Design Week ще представи съдържание за най-малките фенове на д...

Александар Велиновски се занимава активно с културен мениджмънт в Македония и Холандия. Сред организаторите на филмовия фестивал Eastern Neighbours от 2006-а, директор на Арт Хотел Public Room от 2007-а, през 2011-а той също основава Skopje Design Week заедно с паралелната платформа и пътуваща експозиция Ministry of Pleasure. Марта Наумовска-Грнарова е главен уредник на  Skopje Design Week и е автор на много успешна продуктова линия за дизайнерски радиатори.

ДИЯ НИКОЛОВА (Cherga) || България

Дия Николова е възпитаник на Национална Художествена Академия със специалност Пространствен Дизайн. Има редица участия в изложби и изложения, свързани с българския дизай, както и три самостоятелни изложби на живопис. Дия е член на българската група за дизайн Cherga от самото й създаване и участник в SOFIA DESIGN WEEK 2013.

КРИСТОФЪР ЧОЛЪК (Истамбулин) || Турция

Кристофър Чолак се занимава с визуална комуникация и шрифтов дизайн, като в момента е артистичен директор в истанбулската рекламната агенция Ajans Ultra. Пише за музика в “Радикал Хаят”, стои зад HalfStereo, работи като радио водещ и диджей. Истинската му страст са автентичните надписи в Истанбул и затова стартира проекта “Истамбулин” в опит да съберe визуална информация и да превърне невероятното писмено наследство на града в няколко характерни шрифта.

Sofia Design Week 2013 акцентира върху балканския дизайн

Тазгодишното пето поред издание на международния фестивал за дизайн и визуална култура Sofia Design Week ще се проведе от 21 до 30 юни....

ЛЮДМИЛА СТРАТИМИРОВИЧ (Европейски Център за Култура и Дебат ГРАД) || Сърбия

Людмила Стратимирович започва кариера си със сценичен дизайн и шапки и така стига до идеята за Театър на шапките (Pozorište Šešira) – микс между пърформанс, музикален концерт и модно ревю. Освен с рисуване и живовопис, Людмила експериментира и с дизайн на бижута, с голям успех и признание както в Сърбия, така и в чужбина. През 2000-те тя организира и курира многобройни изложби в областта на дизайна и приложните изкуства. Съосновател и ко-директор на Европейския център за култура и дебат ГРАД.

МАЯ ЛАЛИЧ (Mikser) || Сърбия

Мая Лалич учи архитектура в Белград и Ню Йорк, но в същото време експериментира в различни области на дизайнерската практика. При завръщането си в Сърбия през 2001-а основава Миксер като неформална мрежа с приятели от различни артистични дисциплини. В момента това е една от най-големите и изявени културни платформи на Балканите, постоянно представяща изложби и събития, свързани с архитектура, дизайн и комуникация. Заедно с креативното студио Ремикс, Мая стартира ежегодното изложение на таланти “Призрачен проект” (Ghost project) и експозицията “Млади сръбски дизайнери”, посветени на индустриалния дизайн.

Организатори на SOFIA DESIGN WEEK 2013 са ЕДНО и Фондация Америка за България. Основен партньор на фестивала  е Сердика Център. Партньор на фестивала е Absolut Vodka, а музикалната програма се осъществява със съдействието на Staropramen. Дворът на НХА е преобразуван с помощта на City Design Development.

Да се позабавляваме с Creative Factory

Днес започва четвъртото издание на международния фестивал за дизайн - Sofia Design Week, който ще продължи до 8-ми юни. И както повеляв...

Генерален партньор на SOFIA DESIGN WEEK - ДЕЦА e Barni.

Фестивалът е възможен благодарение на съдействието на: Столична община, Посолство на САЩ, Чешки център, Посолство на Израел, Посолство на Финландия, Институт Сервантес, Британски съвет, Полски институт, Културен център СУ „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, Лесотехнически университет, Национална художествена академия, Столична библиотека.

Събитието подкрепя кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

SOFIA DESIGN WEEK се стреми да служи за платформа, която стимулира и подкрепя развитието на дизайн професионалистите в България. Същевременно, целта на събитието е да представя и популяризира устойчиви и стойностни практики за по-добра и смислена визуална среда от цял свят.

SOFIA DESIGN WEEK се провежда за първи път през 2009 г. Организира се от платформата за културни събития Едно. Сред лекторите, гостували във форума на фестивала до момента са: Константин Грчич, Матали Красе, Майкъл Мариот, Марк Чалмърс, Ерик Кеселс, Джи Лий, Марти Гиксе. През 2011 фестивалът събра 70 участника от 13 различни държави и 50 000 посетители на 60 локации с дизайн съдържание. Това трето издание на Sofia Design Week беше обявено за Събитие на годината на наградите Eventex Awards 2011.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com