Днес е денят на животните и Космоса

42829
Днес е денят на животните и Космоса

На 4 октомври светът отбелязва деня за защита на животните, началото на космическата ера и старта на Седмицата на Космоса.

Световният ден за защита на животните се чества на католическия празник Ден на свети Франциск, покровител на животните. Решение за отбелязването му е взето през 1931 година на международния конгрес на привържениците на Движението за защита на природата във Флоренция, Италия.

Световната седмица на Космоса се провежда от 4-ти до 10-ти октомври, в съответствие с резолюция 54/68 на Общото събрание на ООН от 6 декември 1999 година, в чест на приноса на космическата наука и технология за подобряване условията на живот на Земята.

А началото на космическата ера, отбелязвано също на 4 октомври, идва след като на тази дата през 1957 година е изстрелян от СССР първият изкуствен спътник Спутник-1, с което започва т. нар. "космическа надпревара" между Съветския съюз и САЩ. На следващата година, 31 януари 1958 година, САЩ изстрелва първият си спътник "Експлорър 1".

Редактор: Георги Иванов

5 потенциално обитаеми планети

Gliese 581g Тази скалиста планета бе открита през септември 2010 г. Тя се намира на 20 светлинни години от нас и е два до три пъти п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com