Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

1822
Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?
Снимка: iStock

Докато клаустрофобията – страх от тесни и малки пространства – е сравнително популярна и за нея има някакво решение – примерно използването на стълбището вместо на тесния асансьор, то за страха от открити пространства, решението е по-трудно, тъй като не е възможно да превърнете целия град или свят в малки пространства, в които засегнатият от тази фобия да се чувства по-безопасно.

Големите пространства са част от градската среда – площади, автогари, паркове, големи магазини, кина, спортни зали и прочие, което прави избягването им проблематично и оказващо сериозно ограничаващо въздействие върху страдащия от фобия към откритите пространства.

Изходът е лечение, но за да се предприеме най-подходящото и адекватно такова, нужен е специалист и преди всички идентифициране на проблема. Как да разпознаете страха от открити пространства, какво представлява той и как се нарича, са три важни въпроса, които да си зададем, преди да поговорим за възможностите за лечение.

10-те най-странни фобии

Агорафобията или страхът от открити пространства

Агорафобията е страхът от открити пространства, фобия, тревожно, паническо разстройство, при което засегнатите преживяват тежки панически пристъпи, когато попаднат в подобна обстановка. Така те постепенно ограничават времето, прекарано извън дома си, като при тежките случаи засегнатият може напълно да преустанови напускането на дома.

Първоначално болният избягва местата, на които е получил пристъп, по-късно ограничава като цяло тълпите, големите пространства и обществените места, на които трябва да е сам, а накрая се барикадира в дома си, като дори доближаването на входната врата предизвиква пристъп на паническа атака у страдащия.

Най-често тази фобия се отключва след преживяна паник атака извън дома. Разбира се, че не всеки, който преживее паник атака – усещане, че му е много лошо, че умира, без реално тялото да страда от каквото и да било, отключва агорафобия.

Агорафобията е трудна за контролиране и въздействие, защото заплахата не е реална, тя се появява от нищото, няма ясна такава, поради което не може да бъде премахната. Именно тази невъзможност води до тежки състояния и отказ на болния не просто да напусне дома си, но дори да се доближи дори до вратата на жилището си. Всичко това, за щастие, не означава, че агорафобията не може да се лекува. Макар да е трудно, тя се подава на лечение с правилните специалисти и терапия.

Разберете каква е вашата фобия според астрологията

Как се лекува агорафобията?

Макар сравнително рядко да се говори за нея, агорафобията е една от най-често срещаните фобии, страдащите далеч не са малко, опитите за лечение също, благодарение на което специалистите – психолози и психиатри – имат богат опит с нея и знаят как да противодействат. Методите за лечение на агорафобията включват заедно или поотделно:

-          Медикаменти

Този метод е ефективен, но има странични ефекти, а най-неприятното е, че при спиране на терапията е възможно агорафобията, считана за овладяна, да се върне. Най-често употребявани са антидепресанти, антипсихотици – лекарства, които съвсем не са безобидни. Те имат своите странични действия, макар да помагат на пациентите да се справят със страха от открити пространства.

-          Въздействие върху психиката

Психотерапията е ефективен метод за противодействие на страха от открити пространства при повечето случаи. При тежки случаи и продължили дълго, без да потърси страдащият помощ и лечение, се комбинира с медикаментозна терапия. Важна е и промяната в начина на живот – без стимуланти, предприемане на ограничаване на приема на кофеин, редуциране на стреса, заобикаляне с приятни хора, търсене на позитивни емоции, достатъчно сън, пълноценна храна.

Каквото и лечение да се предприеме обаче, ако страдащият не съдейства и не се бори сам със себе си и със своя ирационален страх, то въздействието ще е краткотрайно и несигурно.

Идентифицирането на фобията и лечението ѝ са от ключова важност, защото страдащият постепенно започва да избягва открити, както и обширни пространства, дори магазини, кина, театри, паркове, центрове за спорт и красота, заведения, обществен транспорт, като така се обрича на социална изолация и на затворничество в  дома си. 

Как да разпознаете паник атаката при агорафобия?

Макар да не създава опасност за живота и тялото да функционира съвсем нормално, паник атаката предизвиква чувство у получаващия я, подобно на ужаса – човек мисли, че умира, което далеч не е така. Сред симптомите, които засегнатият от паник атака изпитва, са:

-          сърцебиене,

-          прилошаване,

-          световъртеж,

-          усещане за предстояща загуба  на съзнание,

-          треперене,

-          хипервентилация,

-          задух,

-          гадене,

-          изпотяване и др.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашно пържено кюфте - лесна рецепта за чевръсти домакини

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

5 грешки, които туристите допускат по време на пътуване

Съвместими ли сте? 3 типа сексуален темперамент във връзките

Няма магия: жените с тези качества винаги имат много почитатели

3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат

Как да манипулираме манипулаторите?

Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com