Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

19325
Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?
Снимка: iStock

Традиционна българска закуска, ароматни, вкусни, сравнително бързи за приготвяне и с възможност да бъдат поднесена както сладки – с конфитюр, мед, пудра захар, крем ванилия, шоколад и т.н., така и със сирене, мекиците са лесна за приготвяне тестена вкусотия и от домакините с малко опит.

Макар за мекиците да са нужни само шепа съставки, рецептите, по които се приготвят, са няколко и се различават в отделните краища на страната. В района на Силистра например приготвят тестото със сода и кисело мляко, а в този на Айтос – с мая и прясно мляко. Тези разлики в рецептите са любопитни, защото освен набухвател и мляко, за да забъркате вкусни мекички, ви трябват само брашно, яйца и мазнина. Някои домакини добавят по щипка сол и захар в тестото, а други използват натрошено сирене за плънка, но като цяло изкуството на приготвянето им се крие в пърженето, а не толкова в тестото и съставките му.

Ако избягвате приготвянето на тази вкусотия, защото месенето ви е чуждо, то бързаме да ви подскажем, че може да използвате готово тесто за мекиците ви. Ако откриете качествен продукт, това, че тестото е готово, няма да повлияе на вкуса на мекичките и едва ли някой ще разбере, че не сте прекарала цяла сутрин, месейки в кухнята със запретнати ръкави и престилка.

Тайната на вкусните, топящи се върху небцето мекици е в пърженето, така че резултатът на масата е изцяло във ваши ръце, дори тестото да сте го закупили готово. Ще ви помогнем със задачата със съвети как се пържат мекици от готово тесто и като цяло какво е важно за пърженето на мекици, за да поднесете съвършено тестено изкушение за закуска.

Много пухкави мекици от тефтера на баба

Как да се пържат мекиците от готово тесто – следвайте тези съвети за вкусни резултати

Както разбрахте дали ще приготвите домашно тесто, или ще използвате за мекичките си закупено от търговската мрежа, не е крайно съществено. По-важно е как ще изпържите мекиците. Ако не го направите умело, дори от най-доброто тесто едва ли ще получите най-вкусните мекички. Тези съвети за пържене на тестената закуска за цялото семейство ще ви помогнат да се представите блестящо в кухнята:

  • За да се изпържат превъзходно мекичките, те трябва да се поставят в мазнината едва когато тя е загрята. Как да разберете това? Като проверите. Не, не е нужно да слагате цяла мекица и да я изхвърлите, ако се окаже, че на олиото ви му трябва още малко.  Отчупете залъче от тестото и вижте дали ще започне да цвърчи и да се пържи, когато цопне в тигана. Може да сложите залъчето и по-рано и да го наблюдавате. Започне ли да се пържи, слагайте мекицата – мазнината е загрята. Следете и количеството ѝ в съда да е около сантиметър от дъното – по-малко – само намазано дъно – ще доведе до загаряне и некачествено изпържване на мекиците, а пълен тиган с мазнина ще направи мекиците мазни.
  • Ако мекиците ви остават сурови или се препържват, най-вероятно грешите с температурата на пържене. Ако засилите прекомерно котлона и температурата е твърде висока, мазнината ще грабне мекицата, тя ще стане златиста и хрупкава вън, ще решите, че е готова, но реално сърцевината ѝ ще е сурова, тестена. Ако пък не е достигнала мазнината достатъчна температура или сте включили котлона на ниски градуси, мекиците ще станат сурови и мазни, неприятно, нали?
  • Тъй като споменахме твърде мазни мекици, има и друг трик, с който да отнемете от мазнината и да не допуснете това – кухненската хартия. Ще имате нужда от нея, след като извадите мекицата от тигана. Оставете я върху кухненска хартия, за да се оцеди излишната мазнина, преди да я поднесе на масата.
  • Мекичките се пържат и от двете страни, като трябва да ги наблюдавате и да ги обърнете, щом краищата променят цвета си. При обръщането обаче не трябва да се набождат с вилица. Използвайте щипка, за да не останат по мекичката следи от вилица.
  • Мекиците са готови, когато придобият златист цвят.
  • Поднасят се гарнирани със сладко, сирене, конфитюр, поръсени с пудра захар.
  • Когато работите с готово тесто, добавете към него малко олио и брашно, за да стане по-еластично, както и го покрийте на топло за 20-тина минутки, за да довтаса, преди да започнете оформянето на мекиците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com