Яжте често яйца – ето защо!

13765
Яжте често яйца – ето защо!
Снимка: tamanna_rumee / Pixabay

Яйцата се използват много често в ежедневната диета по много начини. С какви хранителни стойности обогатяват тялото? Защо да ги използваме в ежедневното си меню? А как да изберем най-здравословните яйца?

Яйца - състав

От какво се състои кокошето яйце? Почти 75 процента от яйцата са вода, около 13% - протеини, 10% са мазнини (3,8% мононенаситени мазнини, 3,1% наситени мазнини, 1,4% полиненаситени мазнини, 0,42 холестерол), останалото е въглехидрати. В 100 грама яйца - 147 kcal, 12,6 грама протеини, 9,9 грама мазнини, 0,8 грама въглехидрати. Едно яйце около 56 грама съдържа 80 kcal, от които 20 kcal са белтъчини, а 60 – жълтък.

Яйца - хранителни стойности

Яйцата са богат източник на полезни и лесно смилаеми животински протеини. Храненето, богато на протеини, е особено важно за децата за правилното развитие и растеж на костната тъкан. Яйцата са изключително важни в човешката диета, защото осигуряват незаменими аминокиселини, които не се произвеждат естествено в човешкото тяло, и в същото време са основна съставка, доставяна с храната.

Яйцата са истинско богатство от минерали и витамини. Те включват, наред с други:

витамин А ,

витамин D,

витамин Е,

витамин К,

витамин В12,

Фолиева киселина,

калций,

калий,

фосфор,

сяра,

Яжте яйцата по този начин, за да сте здрави и стройни

Знаете ли, че за здравето и фигурата ни има голямо значение начинът, по който ядем яйцата. Често в стремежа си да отслабнем допускаме к...

цинк,

желязо,

омега-3 мастни киселини,

омега-6 мастни киселини

Освен споменатите витамини и минерали яйцата съдържат жълт пигмент – ксантофил и лутеин. Ксантофилът предпазва от натрупване на плака в артериите, докато лутеинът предпазва очите от катаракта и дегенерация на макулата.

Кой да предположи, че яйцата притежават тези ЛЕЧЕБНИ свойства

Яйцата са един от най-хранителните продукти, но малцина знаят за техните лечебни свойства. Днес си поставихме за цел да ви информираме ...

Яйца и холестерол

Яйцата имат много хранителни стойности, които имат положителен ефект върху човешкото тяло. Въпреки това през 70-те години на миналия век избухнал медиен скандал по отношение на зависимостта - количеството изядени яйца за повишаване на лошия холестерол. Днес учените развенчават този мит за повишаването на холестерола от яденето на яйца.

Това е свързано със съдържанието на лецитин в яйцето, който се нарича "убиец на мазнините". Лецитинът, благодарение на своите емулгиращи стойности, разгражда холестерола и мазнините на фини частици, като същевременно предотвратява залепването на тези частици по стените на съдовете. Състои се от полиненаситени мастни киселини, които регулират кръвното налягане, имат антикоагулантни и противовъзпалителни свойства. Лецитинът също включва холин, който предпазва черния дроб от образуването на камъни в жлъчката чрез разтваряне на холестерола в жлъчката.

Холинът допълнително подобрява функционирането на нервната система, а също така инхибира нежеланите окислителни процеси, благодарение на което можем по-лесно да се фокусираме или да се борим със стреса.

Повечето диетолози обаче препоръчват на здравите хора да ядат по 1 яйце на ден (по-точно жълтъци, защото протеините могат да се консумират практически без ограничения). Всичко обаче зависи от цялостния състав на диетата ни – защото колкото повече зеленчуци ядем и колкото по-малко месо ядем – толкова повече яйца можем да включим в ежедневното си меню.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно