Как да не ни се омазнява косата - топ съвети на фризьори!

38779
Как да не ни се омазнява косата - топ съвети на фризьори!
Снимка: iStock

Производителите на шампоани непрекъснато ни представят нови и нови изделия, които са предназначени незабавно да решат „всички проблеми с проблемната коса“ - но на практика не помагат много. Рекламите им не са нищо повече от маркетингов трик - косата изисква нещо много повече от обикновен шампоан.

Филтри за душ

Ако жилището ви няма мощна система за филтриране, а вие живеете в градска среда, значи имате проблем – защото прекомерното съдържание на минерали и агресивни компоненти във водопроводната вода уврежда косата. Използвайте локални филтри, които се поставят върху решетката на душа и задържат значителна част от замърсяванията - това прави водата чиста и неутрална за кожата и косата.

Правилото „еднакво време“

Когато се нанася шампоан, често го оставят да действа 3-5 минути особено, ако косата е силно замърсена. После измиват набързо и всичко изглежда наред. На правилото „еднакво време“ гласи: трябва да миете косата и кожата си точно толкова дълго, колкото сте задържали шампоана върху нея.

Кои женски зодии са надарени с най-копринено меката коса?

Грижи за скалпа

Друг проблем, особено за дамите с гъста коса и дълги нокти, е недостатъчното изплакване на скалпа. Спомнете си как внимателно и колко дълго време вашият фризьор мие косата и масажира главата ви, и каква свежест изпитвате след неговите манипулации. Изобщо не става въпрос за специален шампоан или маска – цялата тайна е в ръцете. Масажът трябва да се извършва с върховете на пръстите, като се започне от задната част на главата, минава по главата през слепоочията, след което косата се измива по дължина с пяна.

Шампоан - лек, но не безсулфатен

Шампоаните не са нужни за мазен скалп. Сега са на мода безсулфатните шампоани със слаби аналози на ПАВ (повърхностно-активни вещества). Но не всяка коса има нужда от подобни средства. Те са подходящи за суха коса и раздразнена кожа, сами по себе си са гъсти и плътни. Но такива шампоани почти не дават пяна и не са добър вариант, ако кожата ви е мазна и замърсена.

Просто ще стоварите върху нея още един слой грижи, който няма да я почисти наистина, а само ще я утежни. Ако все пак искате полезен шампоан, тогава използвайте два вида. Един нормален - за корените, и друг, безсулфатен – за косата по дължина и връхчетата. И помнете – задачата на шампоана е само почистване, а не да изпълнява допълнителните функции, включени в рекламните листовки. За тях си има други средства.

Лекар: Едва ли предполагате, че този симптом с косата издава диабет

Без измиване и със спрей - вместо балсам и маски

Балсамите и маските са мощни, но рядко се нанасят гладко и имат своите недостатъци. Стоенето с маска на косата 30 минути в банята не е за всяка жена. А балсамът просто няма време да подейства, ако го нанесете само за 3-5 минути - така обгръща косата отвън, но не я подхранва.

В резултат на това косата остава суха, а интензивната маска, попаднала върху кожата, я омазнява. Изходът са средства на водна основа без измиване, течна коприна и спрей за суха коса. Те проникват по-дълбоко, предпазват косата по време на сушене, придават й гладкост и подпомагат разресването.

Не си лягайте с мокра коса!

Крайно препоръчително е да се намали сушенето със сешоар - горещият въздух има отрицателен ефект върху кожата. Има обаче още по-голяма грешка – да си легнете с мокра коса. По-добре отложете миенето за сутринта. Причината е много проста: косата няма време да изсъхне. А вашата възглавница, ако не я използвате за пръв път след изпиране, вече е успяла да абсорбира кожни частици и себум, които много по-лесно полепват върху мокро и причиняват замърсяване и омазняване. Да не говорим за факта, че косата ви няма да изсъхне правилно, ако я притиснете към възглавницата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com