Как празнуват рожден ден родените на 29 февруари

29313
Как празнуват рожден ден родените на 29 февруари
Снимка: iStock/Guliver

И днес все още има хора, които са убедени, че 29 февруари е страховита и опасна дата, когато всичко в живота върви наопаки. Добре е все пак, ч това се случва само веднъж на четири години.

Дори и да е така, за родените на тази дата тя наистина е нещастна, тъй като рожденият ден може да се празнува подобаващо само през високосна година. В такава ситуация са се оказали известният италиански композитор Джоакино Росини, френската кинозвезда Мишел Морган и много други.

Наистина ли обаче родените на 29 февруари могат да празнуват само веднъж на четири години и не им върви в живота?

„Дойче веле“ предлага своеобразна „разходка“ сред традициите, свързани с тази дата.

Дами канят

Далечните ни предци, сред които поверията, предразсъдъците и суеверията били изключително популярни, 29 февруари е свързван с нещастия.

Според древните славяна, на този ден се появявал Злият Касян, след което простосмъртните не ги очаквало нищо добро. Касян само с един поглед можел да лиши човек и от здраве, и от богатство. Затова на 29 февруари хората са се стараели да не излизат от домовете си и даже не изкарвали добитъка на паша.

За сметка на това Шотландия подходила към тази дата по друг начин. През 1288 г. там бил приет закон, даващ възможност на жените да искат ръката на мъжете. Това можело да се случи обаче единствено на 29 февруари и то при условие, че под роклята, която е облякла кандидат-булката, ще се вижда подгъвът на долната риза, изработен задължително от пурпурна фланела. Ако мъжът откаже на отправеното му предложение, се наказва с глоба от един фунт. От наказание били освободени само тези, които вече си имали булки.

Днес значението на този закон е вече само символично. Но традицията, родена през V век на Британските острови, се е запазила.

В скандинавските държави и досега 29 февруари е единственият ден, в който жените могат да предлагат брак на мъжете. Любопитното е, че до ден-днешен много от жителките на европейския Север очакват тази дата с нетърпение.

С датата 29 февруари са свързани различни паметни събития в човешката история.

През 1504 г. Христофор Колум, знаейки за предстоящото пълно лунно затъмнение на 29 февруари, успял да измами местното население на Ямайка, което отказало да осигури продоволствия на европейците. Мореплавателят ги заплашил, че ако продължават да се държат по този начин, испанският бог ще ги лиши от луна. И когато затъмнението станало факт, обезумелите от ужас индианци паднал в краката на Колумб, а снабдяването с продоволствия било възобновено.

На 29 февруари 1696 г. Петър I пристига във Воронеж, за да ръководи лично строителството на първите кораби за похода в Азовско море.

На 29 февруари 1860 г. приключва съдебният процес срещу печално известния германски теолог, професор и крадец Вилхелм Бруно Линднер. Той бил обвинен в кражба на ценни произведения на изкуството и на ръкописи от университетската и градската библиотеки на Лайпциг. Линднер бил осъден на 6 години затвор.

На 29 февруари 1916 г. американският строителен инженер Артър Хейл патентова разработения от него модел за магистрален възел тип „детелина“.

На 29 февруари 2004 г. филмът „Завръщането на краля“ – последния филм от трилогията „Властелинът на пръстените“, печели всички 11 награди Оскар, за които е номиниран – рекорд в награждаването на Американската академия за кино.

Що се отнася до рождените дни, суеверните хора признават, че няма нищо по-страшно от това човек да се роди на 29 февруари: Родените на този ден не ги очаква нищо друго, освен болести и нещастия. Както вече видяхме, това не е точно така.

Вероятността човек да се роди на 29 февруари е 1 на 1 500.

Кога все пак да празнуват родените на тази дата?

Известният германски мислител и автор на афоризми Георг Кристоф Лихтенберг се притекъл на помощ на „нещастниците“. В своето есе „За утеха на нещастниците, родени на 29 февруари“, той предлага подробна схема на празнуване на рождените дни всяка година.

Така например, тези, които са се родили до 6 часа сутринта, могат да празнуват на 28 февруари. За родените в края на денонощието подходящата дата е 1 март. А родените между 6 сутринта и обяд се предлага да се духнат свещичките първите две години на 28 февруари, а на третата година – на 1 март. След това цикълът се повтаря. За родените между 12 и 18 часа схемата е подобна, но при тях се празнува една година на 28 февруари, а следващите две – на 1 март. И така неусетно настъпва 29 февруари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com