Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

950
Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата
Снимка: iStock/Guliver

Рекордьор по дълголетие през 2024 г. става испанката Мария Браниас Морера, призната за най-възрастния човек на Земята. Тази година дълголетницата навърши 117 години, както съобщават представители на Книгата на рекордите на Гинес. Заедно с Ксения Чьорная - диетолог, натуропат и съосновател на Академия „PRO-Здраве“, решихме да разберем какви са тайните на дълголетието и как да живеем пълноценен здравословен и щастлив живот.

От много години хората винаги са се занимавали с въпроса как да поддържат здравето и жизнеността си. Проучването на различните фактори, влияещи върху дълголетието, показва, че една от най-важните тайни е правилното хранене и начин на живот. От него зависят общото здравословно състояние, енергията и имунитетът.

Ето защо има много сходства в храненето на дълголетниците:

1. На първо място в диетата им няма бързи храни и закуски. Най-често те се придържат към три хранения на ден и консумират храна в доста големи порции.

2. Като източник на белтъчини те хапват много риба и морски дарове, които са богати и на полезните омега-3 мазнини. Последните са известни със своите противовъзпалителни свойства и могат да им помогнат да останат здрави по-дълго време.

Учени откриха нова причина за дълголетието

3. С напредването на възрастта е обичайно да увеличите приема на растителни протеини под формата на бобови растения, семена и ядки и да намалите количеството месо. То обикновено не присъства в диетата повече от веднъж седмично при възрастните дълголетници.

4. Диетата на дълголетниците не съдържа много зърнени храни и те обикновено ги ядат цели. Като въглехидрати и източник на фибри по-често се консумират зеленчуци, билки, горски плодове и плодове в големи количества.

5. Често в менюто на дълголетниците могат да се видят продукти, богати на антиоксиданти, а именно полифеноли. Тези вещества помагат за елиминирането на свободните радикали и се борят с оксидативния стрес, който е основната причина за стареенето. Много полифеноли се съдържат в зелените зеленчуци, горските плодове и черния шоколад.

Полезните витамини и минерали в храната участват в биохимичните процеси, подпомагат имунната система, укрепват костите, зъбите, кожата и косата. Техният недостиг съответно отслабва организма и в дългосрочен план намалява продължителността на живота.

От друга страна, има и друго нещо, което обединява дълголетниците - условията на околната среда и начинът на живот. Често храната, която консумират, се отглежда в собствените им парцели. На места, които са екологично чисти и далеч от замърсяване.

За повечето хора на планетата такива условия не са налични. Токсините и вредните вещества, съдържащи се в нискокачествената храна, напротив, могат да причинят различни заболявания, отравяния и преждевременно стареене на организма. Освен това културата на хранене е такава, че хората консумират много храни с високо съдържание на окислени мазнини, захар, сол, консерванти, оцветители и други добавки, които влошават здравето и ускоряват стареенето.

Ето защо е много важно да се следи качеството на храните. Диетата трябва да е балансирана, да съдържа достатъчно качествени протеини и здравословни мазнини, зеленчуци, зеленина и пълноценни въглехидрати. Важно е също така да се избягват полуфабрикатите и бързото хранене. Това спомага за укрепване на имунната система, предпазване от различни заболявания и забавяне на процеса на стареене.

Дълголетие - учени разкриха 2 признака при хората над 65 години, които го издават

В допълнение към храненето, начинът на живот играе важна роля за дълголетието. Дълголетието, дължащо се на дейността по отглеждане на храна, се движи доста, което има благоприятен ефект върху здравето. Редовната физическа активност укрепва сърдечносъдовата система, подобрява метаболизма и поддържа оптимално тегло.

Един от последните моменти, които често се наблюдават сред дълголетниците, е значението на семейните традиции и съответния начин на живот. По правило в семействата им съществуват много топли отношения и взаимна подкрепа. Хората прекарват много време един с друг и винаги са на разположение един на друг. Това създава много сигурна среда с ниски нива на стрес в сравнение с повечето хора, което несъмнено се отразява на здравето, качеството на живот и им позволява да живеят по-дълго и по-щастливо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кога е най-добре да се пие черен чай

Кога е най-доброто време за пиене на зелен чай

Кои чайове помагат за успокояване на нервен стомах

Кои чайове се препоръчват за добър сън

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com