Кой би предположил, че позата на спане се отразява пряко на здравето ви

18003
Кой би предположил, че позата на спане се отразява пряко на здравето ви
Снимка: https://unsplash.com

Пълноценният сън е задължителен за добро здраве. Той ни пази от стрес и умора. Важно е да си осигуряваме необходимите часове здрав сън, за да се чувстваме добре. Освен самият сън, се оказва, че позата, в която спим също оказва влияние върху нашето здраве.

Всеки човек предпочита да спи в различна позиции – по гръб, настрани, по корем. И вероятно не ви прави впечатление и не мислите, че това може да се отрази на здравето и на съня ви, но истината е, че е точно така.

Не пренебрегвайте съня между 4 и 6 сутринта, съветва специалист по съня

Смяната на часовото време от лятно към зимно часово време, от здравна гледна точка има много негативни ефекти. Промяната на часовото вр...

Например, когато си лягате на една страна, даваме възможност на гръбначния стълб да се чувства добре. Ако през деня сте изпитвали болка или дискомфорт в тази област, спането в тази позиция ги облекчава. Спането на една страна е добра идея за хората, които имат проблеми със стомаха като гастрит, киселини, придружени с гадене.

Освен това, ако легнете по гръб и имате такива проблеми, е добре да спите на по-висока възглавница, за да може вратът ви да е по-високо. Така се променя наклона и киселините не стигат до хранопровода. Недостатъкът на спането в тази позиция е, че така половината от лицето е поставено на възглавницата, което може да доведе до образуване на бръчици. Освен това при дамите може да се получи отпускане на гърдите.

Ако имате проблем с хъркането или сте бременна, се препоръчва поза ембрион – коленете свити и главата надолу. Добре е да спите, обърнали наляво, за да не се притиска черния дроб.

Има хора, които са свикнали и обичат да спят по гръб. Ако имате твърд матрак, удобна възглавница и разпределите теглото си равномерно, ще може да си осигурите качествен сън в тази поза. Така се облекчават болките в ставите. В тази позиция обаче е много лесно човек да започне да хърка и ако до вас има човек, не е препоръчително да спите по този начин.

Как да си осигурим по-добър сън в спалнята

Как да си осигурим по-добър сън в спалнята Добрият сън е от съществено значение, за да сте "на максимум" за следващия ден. Чувстваме с...

Има хора, които намират удобство в спането по корем. Така не можете да хъркате, но може да се задушите, а и е неудобно, когато постоянно трябва да въртите главата си на едната или другата страна. Добре е, ако усетите дискомфорт в гърба или кръста по този начин, да се обърнете. За по-лесно и удобно спане по корем ще ви помогне допълнителната възглавница под корема.

Най-важното е да спите по удобен за вас начин. Твърде вероятно е да минавате през всички позиции, докато спите, но сигурно си имате любима. Намерете най-удобния за вас начин да осигурите на организма си качествен сън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-красивите места в Испания
Най-красивите места в Испания

За повечето от нас Испания е морска дестинация с прекрасни плажове и чудни курорти. Но тази страна е истинско съкровище и може да предложи много...