Кой е най-южният град в България?

43940
Кой е най-южният град в България?

Само на 60 километра от китния областен родопски град Смолян и 6 километра от граничния пункт, през който може да достигнете до Гърция, се намира най-южният град в България. Полегнал в долината на река Връбница, заобиколен от дивната красота на Родопите, Златоград е най-южният град в България.

История на най-южният град в България

Старото име на Златоград е Даръдере, което селището е носело до 1934 година. По-ранно известно име, открито в исторически извори, е Беловидово. Като стар град Златоград – най-южният град в България – е известен и с най-старата църква в Родопите „Успение Богородично“, построена по време на османското владичество, и с първото в Родопите килийно училище, превърнало района в център на просвета и култура в онези времена.

Най-големият град в света

Най-южният град в България – живата история на родопския бит и култура

Историци и етнографи сочат Златоград като средище на най-старите традиции на материалната култура и бита на българския народ. Изключителен интерес за тях, както разбира се и за гости на града, представлява архитектурният резерват със своите бели зидове, обграждащи дворовете, с кладенците и кръглите комини върху покривите на къщите. Идеята за етнографския комплекс в Златоград, първия частен етнографски ареален комплекс в България, който може да видите от 2001 година, е на етнографа от БАН ст.н.с. Борис Томангелов. Той е един от Стоте национални туристически обекта на България.

Най-южният град в България е истински музей на открито, място, на което миналото оживява и разказва свои истории, пренасяйки ви в отминали векове. В Златоград са регистрирани около 120 архитектурни и археологически паметника, които си заслужават да бъдат посетени.

Най-дългият град в България

Какво друго може да видите в най-южния град в България?

Оживялата история, която наднича от всеки ъгъл, е само част от духа и пулса на Златоград. Най-южният град в България се гордее и прославя и с песента „Излел е Дельо хайдутин“, включена в Златната плоча на Вояджър през 1977 година. Многовековна история, богата култура, благозвучен диалект и съхранени традиции са само част от забележителностите в най-южния град в България. Препоръчваме ви да посетите:

  • паметника на Дельо войвода и лобното му място,
  • природна забележителност, представляваща скално образование, наподобяващо огромна гъба, носещо името Гъбата, разположено близо до Златоград,
  • етнографския музей и Музей на просветното дело в Средните Родопи,
  • любителите на животни и птици могат да се насладят на фермата за щрауси, разположена близо до най-южния град в България,
  • Ягнево – базата за отдих и риболов, разположена близо до Златоград, в която може да се насладите на отлично настаняване, чудесни условия за риболов и вкусна храна,
  • разнообразие от музейни сбирки и изложби,
  • множество параклиси и църкви за любителите на религиозния туризъм, в една от които – храм „Успение Богородично“ – се намира икона на Богородица със забит в сърцето нож.

Най-южният град в България е не само оживяла история, богат с приказната си природа и историческите паметници, не само отправна точка към Гърция и среща на миналото и бъдещето, но и място, на което да потърсите и намерите себе си, да съпреживеете историята и да я обикнете.

Коя е най-дългата улица в София?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

За мъжете от тези зодии семейството е на първо място

Това са най-неразбраните и мразени зодии

Топ 4 на най-неемоционалните и студени зодии

Тези зодии са съвместими с всички

Не бързайте да изхвърляте старата си тениска: 7 полезни начина да я използвате

3 принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Тези зодии превръщат БОЛКАТА си в СИЛА

Какво отключва най-често агресивно поведение при жените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com