Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко градове са разположени на река Огоста?

13 април 2024, 15:33 часа

Река Огоста е една от големите река в България. Разположена в северозападната част на страната. Извира от величествения връх Вража глава в Чипровската планина и се влива в река Дунав. По бреговете на реката са разположени цели 4 града и 16 села в нейните водни прегръдки. Открийте кой от тези градове е най-голям?

Кой е най-големият град на река Огоста?

1. Монтана

Монтана е безспорно най-голямото населено място разположено на бреговете на река Огоста. С течение на годините, градът е носил различни имена:

  • Най-древното известно име е Монтанезиум, което датира от римската епоха.
  • В османските данъчни регистри се появява под наименованието Кутловица. Към времето на Освобождението, населеното място е известно като Голяма Кутловица, въпреки че наброява едва около 1000 жители.
  • През 1891 година, дори без необходимото население, местността получава статут на град и е кръстена на българския княз Фердинанд. Мотивите зад това решение остават предмет на много спорове. Въпреки това, Голяма Кутловица се трансформира в град Фердинанд и става център на околията.
  • През 1945 година, градът бива преименуван на Михайловград, а след последващите промени получава своето сегашно име - Монтана.

2. Мизия

Мизия, вторият по големина град, разположен на бреговете на река Огоста, се гордее със своята богата история, датираща още от времената на траките. През периода на Османската империя, там се е намирало село Букьовци, което е било свидетел на формирането на революционни комитети от видни личности като Левски, Бенковски и Волов в края на 60-те и началото на 70-те години на XIX век. След Освобождението важността на селото се запазва, тъй като там през 1925 година е открито знаменитото Букьовско съкровище, датирано от епохата на траките. През 1970 г., след обединението със село Гложене, Букьовци приема новата си идентичност като град Мизия, продължавайки да носи своята историческа традиция.

Един любопитен аспект от историята на село Букьовци е, че много от жителите му са имали фамилни имена, завършващи на -ски.

3. Чипровци

Чипровци се нарежда на трето място по големина сред градовете разположени на река Огоста. Има разнообразни теории за произхода на името на града, въпреки че към момента никоя не е потвърдена със сигурност. Градът е известен с богатата си история, която датира още от времето на траките, и играе ключова роля в опазването на българската идентичност в рамките на Османската империя. Чипровци постепенно се превръща в един от основните центрове на католицизма в България, което допринася за неговото запазване в чуждата империя. Този град е родно място на някои от най-изтъкнатите български католици, които се стремят към духовно, а в края на XVII век, и към революционно възраждане на българската държавност. Така Чипровци става важен център за запазване на българската култура и дух в Северозападна България.

4. Бойчиновци

Бойчиновци, най-малкият град на бреговете на река Огоста, се отличава със своята доста по-кратка история в сравнение с останалите три града. Селището се развива паралелно с изграждането на железопътната линия в региона, а по-късно се утвърждава и с развитието на хранително-вкусовата промишленост. През 1974 година това населено място официално е обявено за град, отбелязвайки началото на нова ера в неговото развитие.

Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес