Лененото масло има страшно много ползи за нас и здравето ни

7559
Лененото масло има страшно много ползи за нас и здравето ни
Снимка: iStock/Gukliver

Ленът е растение, от което могат да бъдат извлечени много ползи под различна форма. Една от тях е лененото масло, което е познато и използвате в народната медицина от векове. То е толкова полезно най-вече заради съдържанието си на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които се грижат за здравето на целия организъм. Тези мазнини са полезни, но трябва да бъдат набавяни от външен фактор, защото не се произвеждат в организма. Лененото масло е чудесен източник за целта. То съдържа още провитамин F, витамини А и Е.

Ако не сте опитвали ленено масло, може да се изненадате от специфичния му вкус и аромат, който напомня на риба. Това не трябва да ви притеснява, защото значи, че продуктът е качествен и няма излишни примеси.

Продуктът се получава от семената на лена, които биват подложени на студено пресоване. По този начин се съхраняват всички полезни вещества в него. Лененото масло трябва да се съхранява на тъмно място, в затворен съд, до температура от 4-2 градуса.

Както споменахме, то е полезно заради съдържанието на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Препоръчително е да се приема от хора, страдащи от затлъстяване, лоша обмяна на липиди или атеросклероза. Това се дължи на факта, че мастните киселини регулират обмяната на холестерола. Хубаво е да се приемат по 2 ч.л. на ден.

Лененото масло може да облекчи астмата и да помогне при възстановяване при хирургическа намеса, защото увеличава силите на организма и способността му да се регенерира. Участва в лечението на бъбречни проблеми и проблеми с щитовидната жлеза, както и на артрит. Може да облекчи стреса и влияе положително върху нервната система. Хората го ползват при мазоли, изгаряния и кожни проблеми.

Ако се нанесе върху кожата, то я прави по-гладка, мека и еластична. Поддържа я хидратирана. Лененото масло има антиоксидантни свойства, което съдейства за възстановяване на рани. Що се отнася за отслабването и хранителните режими, те могат да бъдат подкрепени с него, като дозата е 1-2 ч.л. на ден. Това ще предпази кожата от увисване при отслабване. С него се правят и масажи.

Не приемайте лененото масло, ако страдате от проблеми с жлъчката, както и ако приемате антидепресанти и лекарства против вируси. То не трябва да се консумира и при заболявания на черния дроб. Внимавайте с употребата му при бременност и кърмете, защото може да проявите алергична реакция.

С това масло не може да се готви, защото при обработката то губи полезните си свойства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим
Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Пържените кюфтета са едно от най-хубавите угощения в кухнята. И тук сме ви подготвили феноменална рецепта, за да станат сочни и да се топят в устата,...