Мъжете, които живеят сами, са изложени на по-висок риск от възпаление

4140
Мъжете, които живеят сами, са изложени на по-висок риск от възпаление
Снимка: iStock

Мъже, прочетете това: Ако живеете сами от дълго време и сте забелязали определени здравословни проблеми, това може да е следствие от мощна причина.

Някои хора избират да бъдат необвързани, но според ново проучване животът по този начин е потенциално вреден за здравето, особено при мъжете.

Разгадайте що за птица е мъжът до вас по формата на носа му

Може да разберете много за характера и същността на човека срещу вас от жестовете и мимиките му, стила и облеклото и дори от зодията, к...

Има ли връзка между самотата и здравето?

Учени от университета в Копенхаген откриха възпалителни маркери в кръвта на мъже, които са преживели раздяла в обвързани връзки и периоди на самота.

Хората, които преминават през раздяла или развод, са изложени на по-голям риск от развитие на по-лошо здраве от женените. Тези променящи живота събития са свързани с повишен риск от много видове неблагоприятни здравни резултати, включително хронични заболявания, сърдечно-съдови заболявания, психично здраве, и повишена смъртност.

Здравословните сложности, които идват с раздялата и разводите, често са подобни на тези, които изпитват хората живеещи сами. Самотният живот също става все по-често срещан и също така е свързан с различни предизвикателства, свързани със здравето, включително по-лошо физическо състояние и функциониране на организма, психологически стрес и повишена смъртност.

Кои са най-честите 10 мъжки грешки, с които отблъскват жената

Не само жените, но и мъжете имат способността да мърморят за щяло и нещяло. Разликата е там, че докато мъжът разбере къде греши, най-ве...

Според резултатите от скорошно проучване, животът сам в продължение на няколко години и преживяването на разпадане на отношенията е силно свързан с повишени нива на възпалителни маркери в кръвта, но само при мъжете. 

Дори ако възпалението е класифицирано като нискостепенно, е било постоянно и най-вероятно показва повишен риск от свързани с възрастта здравословни проблеми и смърт, предполагат изследователите. Разводите и раздялата при сериозни връзки, които често са последвани от потенциално продължителен период на самота, са свързани с повишен риск от лошо физическо и психическо здраве, намален имунитет и дори смърт. Но повечето публикувани по-рано проучвания се фокусират върху въздействието на разпадането на двойката и обикновено само върху разпадането на брака. Ето защо изследователите се стремят подробно да разберат какво влияние може да има кумулативен брой раздяла или години самотен живот върху реакцията на имунната система в средната възраст и дали полът и образователното ниво могат да играят роля.

Мъжете са склонни да екстернализират поведението си след разпадане на връзката, като пият например, докато жените са склонни да се интернализират, да проявяват депресивни симптоми, които могат да повлияят на нивата на възпаление по различен начин, посочват изследователи в своя документ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com