Нулев ефект: 9 грешки, които убиват ползите от овесената каша сутрин

3515
Нулев ефект: 9 грешки, които убиват ползите от овесената каша сутрин
Снимка: iStock/Guliver

Ще ви кажем защо може да напълнеете от овесената каша за закуска (и как да го избегнете). Овесената каша се смята за здравословна закуска, която подпомага отслабването, но лесно може да постигнете обратен ефект.

Ето кои са най-допусканите грешки: 

Порцията е твърде голяма

Свикнали сме да сипваме купичка супа за обяд или да изяждаме цяла чиния макарони, но с овесената каша не става така. Това е вид ястие, което не се нуждае от натрупване, за да ви засити. Диетолозите смятат, че половин дълбока купа каша е достатъчна. Всичко е свързано със захарта и млякото - ако ядете 150 грама каша, тогава тяхното съдържание не е критично, но ако 300, това ще се отрази на фигурата ви.

Твърде много захар

Овесената каша се смята за сладка закуска, защото в нея се добавя все повече захар. Но за разлика от солта, лесно е да прекалявате и да не забележите, а след това да свикнете с 4 супени лъжици захар вместо две. Ако все още търсите нещо сладко, добавете канела, какао на прах без захар или екстракт от ванилия за сладки опции, които не съдържат бяла захар.

Не допускайте тези грешки с овесената каша, ще убиете хранителните ѝ свойства

Изкуствени подсладители

Много хора обичат каша с мляко с шоколадова мазнина, сиропи, банан - изобщо всичко, което го прави не закуска, а десерт. Но ако добавите много висококалорични добавки към кашата, тя вече няма да бъде каша, а просто ще се превърне в захарна бомба. Ползите от него ще бъдат невидими под толкова много захар, така че ще бъде още по-добре за червата, ако просто изядете един добър шоколад.

Сушени плодове

Цялата вода се отстранява от сушените плодове, така че те имат твърде концентрирано съдържание на захар. Друга опасност е, че самите сушени плодове често са покрити с бяла захар. Вместо това е по-добре да добавите пресни плодове - дори най-висококалоричните банани и грозде ще бъдат по-здравословни.

Каша за из път

Напоследък кафетериите все повече предлагат овесена каша за закуска - не всеки има време да готви, но всеки иска „у дома“. Но заведенията често правят кашата по-сладка със захар и по-нежна със сметана (която има повече калории от млякото). Така че е по-добре да попитате сервитьора колко лъжици захар има във вашата „здравословна“ закуска, преди да я купите. 

Инстантна каша

Като за начало пакетираната каша не съдържа пълнозърнести храни – така се сварява по-бързо. Това зърно съдържа по-малко фибри, така че ще се почувствате сити след около половин час. И последната причина е високото съдържание на захар в такива зърнени храни. Намира се както в чиста форма, така и в парчета „плод“, които са в каша, и в самите зърна.

Сутрин или вечер е най-добре да се ядат овесени ядки?

Не ядете непреработени зърна

Що се отнася до предишната точка, можете да ядете такива зърнени храни, но рядко. По-голямата част от вашата сутрешна диета трябва да бъде минимално обработени зърнени храни. Овесената каша вече съдържа повече въглехидрати, отколкото протеини (7 g срещу 4 g на чиния) - а преработените зърнени култури имат още по-малко.

Не добавяте протеин

Овесената каша има много елементи, които я правят сравнително засищаща закуска. Те включват фибри, диетични фибри и мазнини. Но все пак овесената каша в чиста форма е закуска, която ще ви държи сити само няколко часа. Така че си струва да допълвате кашата с протеини - например да сварите яйца, да направите тост със сьомга или да нарежете сирене или да добавите ядки към самата каша.

Не добавяте здравословни мазнини

Друг проблем с кашата (освен ниското съдържание на протеин) е ниското ниво на здравословни мазнини. Без тях няма да има здрави нокти, лъскава кожа, гъста коса или правилно функциониране на репродуктивната система. Източници на здравословни мазнини включват семена от чиа, ленени семена, авокадо, тиквени семки, маслини и червен хайвер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

3 вида горски плодове за намаляване на мазнините по корема

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com