Сутрин или вечер е най-добре да се ядат овесени ядки?

18005
Сутрин или вечер е най-добре да се ядат овесени ядки?
Снимка: cgdsro / Pixabay

Нека развенчаем един мит, свързан с овесените ядки. Някои хора смятат, че е най-добре да ядете овесена каша в чист вид сутрин. Но това не е вярно, тъй като такава закуска няма да даде на тялото необходимото количество протеин, от което тялото ни се нуждае след сън. Затова диетолозите препоръчват да ядете овесена каша за втора закуска или да я комбинирате с протеинови храни: ядки, яйца, сирене, протеин на прах, семена или фъстъчено масло.

Полезните свойства на овесената каша

Овесената каша има много ползи, затова много диетолози я хвалят толкова много. Тези зърнени култури трябва да се консумират от хора, страдащи от остри заболявания на храносмилателните органи, тъй като кашата обгръща стомаха, има успокояващ ефект и освобождава тялото от токсини. Такива хора се съветват старателно да се смилат и варят зърнените култури, така че грубите частици да не увреждат стомашно-чревния тракт.

Овесените ядки са здравословни поради високото си съдържание на фибри, които нормализират чревната функция и понижават нивата на кръвната захар и холестерола. В допълнение, тази каша насища тялото с цял комплекс от минерали, които поддържат опорно-двигателния апарат. Благодарение на тези свойства педиатрите съветват децата да готвят каша, така че костите и мускулната им тъкан да растат и да стават по-силни.

Овесената каша е опасна за тези хора

Как да изберем здравословни зърнени култури?

Много често в търговските обекти се предлагат три вида овесени ядки.

Първият от тях е пълнозърнест, който трябва да се вари дълго време. Диетолозите смятат, че този продукт е най-добрият вариант, тъй като съдържа много хранителни вещества и фибри. За да приготвите зърнена каша, трябва да отделите поне 30 минути. Ето защо пълнозърнестите овесени ядки не са най-популярният вид.

Вторият вид са пълнозърнести зърнени храни. Получава се при пресоване на зърно под индустриална преса. Люспите стават по-меки и запазват същия набор от витамини и минерали. Люспите могат да се варят за 15 минути или просто да се запарят с вряща вода. Това е въпрос на вкус и предпочитания.

Третият вид са задушени люспи, най-често този продукт се използва за приготвяне на бърза закуска. Тази овесена каша просто се залива с вряща вода или горещо мляко. Такива люспи не само се пресоват, но и се обработват с пара, за да се премахне твърдостта.

Излагането на високи температури унищожава някои от хранителните вещества, но не всички. Например, такива люспи съдържат достатъчно витамин Е и витамини от група В, а също така се запазва целият минерален комплекс.

Експертите по хранене съветват смесването на три вида овесени ядки наведнъж. Така задушените люспи образуват обгръщаща основа, докато обикновените люспи и зърна ще създадат структура и ще наситят тялото с максимално количество фибри. Диетолозите препоръчват да се придържате към пропорциите 2-2-1, където 1 е пълнозърнеста храна.

Не допускайте тези грешки с овесената каша, ще убиете хранителните ѝ свойства

Кой е най-здравословният начин за приготвяне на овесена каша?

Най-здравословният вариант е овесена каша, приготвена в мляко или вода. Ако предпочитате първия вариант, купете мляко с минимално съдържание на мазнини. Не трябва да приемате нискомаслена храна, тъй като съдържащият се в зърнените храни витамин Е се разтваря от мазнините и без тях не може да се усвои от организма.

Ако използвате вода като основа, тогава добавете ядки, семена или масло към кашата. Ако страдате от непоносимост към лактоза, можете да замените обикновеното мляко с растително – то съдържа много от нужния ни протеин.

И не забравяйте, че е по-добре да не добавяте захар към кашата. Това значително увеличава калоричното съдържание на ястието. Добавете сладост с естествени съставки - плодове, плодове или сушени плодове. Най-добре е да ги поръсите върху вече сварена каша, така че термичната обработка да не унищожи витамините.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com