Предаването на гени между деца и родители - кои се предават и кои не?

19534
Предаването на гени между деца и родители - кои се предават и кои не?
Снимка: Pixabay

С абсолютна точност никой не може да отговори на въпроса какъв цвят очите и какъв нос ще има новият човек, точно както да предскаже колко здрав ще се роди, но учените са открили закономерности в предаването на генетичния код и е важно да се знае за тях – за предпочитане преди зачеването.

Външен вид

Първата група, която е разумно подредена от природата, отговаря за запазването на "здравите" признаци на човешката популация. Говорим за висококачествено зрение, липса на катаракта, нормален слух, брой пръсти и тяхната дължина, пигментация на кожата и косата. Но освен всичко друго, списъкът включва и обилно окосмяване по тялото и преждевременно побеляване. А също и празнина между зъбите и предразположение към кариес. Така че, ако искате детето ви да не тича на зъболекар, изберете партньор с красива усмивка.

Тип на тялото

Ако съпругът е баскетболист, в семейството е малко вероятно да се появят ниски мъже. Според статистиката 70% от растежа на детето е заслуга на бащата. Ако майката е дребничка, нейната генетика ще изглади пропорциите.

Косата

Тъмен цвят, гъстота, къдрава коса - всичко това са доминиращи признаци, както и оплешивяването при мъжете. Ето защо повечето хора смятат, че генът за косопад е наследен от бащите.

Наклонности

Учените са открили, че "генът на пътуващия" DRD4 7R е отговорен за риска и авантюризма. Има една пета от такива хора на планетата. Тъй като страстта към скитанията по-често завладява мъжете, тя се предава на следващото поколение от тях. Оказва се, че майчинският инстинкт, проявата на грижа и нежност не са развити при 8% от жените.

Интелигентност

Западни учени още през 80-те години на миналия век стигнаха до извода, че майката предава умствените способности на детето чрез Х хромозомата и колкото по-тясна е духовната й връзка със сина или дъщеря си, толкова по-висока е интелигентността. Мненията на изследователите обаче се различават по отношение на процента на вродения и придобития ум, някой дава 40% на генетиката, някой всичките 80%. Но и двамата не се съмняват: интелигентността се влияе от комбинация от фактори – условията на живот, желанието за саморазвитие и дори качеството на храната (включително храни, богати на витамин В9), но не и от възпитанието.

Здраве

Гените са отговорни не само за външния вид, темперамента, характера, но и за физиологията. Инвалидността поради наследствени заболявания достига почти половината - 47%. В идеалния случай всяка бъдеща двойка, преди да мисли за бебето, трябва да си направи ДНК тест за често срещани аномалии.

И двамата родители могат да предадат на детето предразположеност към хипертония, онкология, диабет, алергии и сърдечно-съдови заболявания. От бащата - момчето има проблеми в репродуктивната функция. Мъжката Y хромозома е отговорна за недостатъчния брой сперматозоиди, тяхната липса на подвижност и отсъствието на канали. Лошата генетика е причина за безплодие при мъжете в 30-60% от случаите, при жените - в 10%. Майчиното наследство на генетичните заболявания са най-тежките форми на увреждане на централната нервна система, органите на зрението, сърцето, мускулите: синдром на Мартин-Бел, миопатия на Дюшен-Бекер, хемофилия, цветна слепота, аутизъм, ихтиоза и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com