Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Психолог: защо хората често умират преди и след рождения си ден?

03 април 2024, 12:22 часа

Проучване, проведено от швейцарски учени с участието на 2,5 милиона души, показва изненадващ резултат: рискът да умрете на рождения си ден, преди или непосредствено след него е с почти 14% по-висок, отколкото на всеки друг ден. И колкото по-възрастен е човекът, толкова по-висок е рискът. Защо се случва това?

Съществуват няколко хипотези, които обясняват феномена на високия риск от смърт на рождения ви ден. Списък с възможните всекидневни причини сподели Тамерлан Скаяев - треньор и дигитален психолог.

"Една от причините свързва повишената смъртност с любовта към големите и шумни празненства. Прекомерното количество пиене и ядене се отразява зле на хората, които имат проблеми със сърдечносъдовата система, и може да доведе до фатални последици.

Топ 10 на причините за смърт по света

Друга причина за смъртта на хората на този ден - злополуките, които могат да се случат, когато човек се качи зад волана в пияно състояние или неточно пресече пътя. Статистиката в Съединените щати например отчита повишена смъртност на млади хора в деня след 21-ия им рожден ден - възрастта, от която младежите имат право законно да консумират алкохол.

Третата причина за високата смъртност на рождения ден е свързана с факта, че този ден се превръща в стрес за много хора. За никого не е тайна, че много хора, особено възрастните, не обичат рождените си дни. Те често преживяват психологическа криза, свързана с наближаването на старостта.

Много хора са склонни да анализират житейския си път, който може да не се е оказал толкова успешен и интересен, колкото са смятали или искали в младостта си. Тази причина се потвърждава от проучване, проведено в Унгария през 2015 г. То показва, че при мъжете от всички възрасти и жените над 60 години рискът от самоубийство на рождения им ден е по-висок, отколкото на всеки друг ден от годината.

Изненадващо е, че дори смъртта от рак е статистически по-вероятна на рожден ден, отколкото в нормален ден. За неизлечимо болния човек рожденият ден е цел, към която се стреми, и след като я постигне, може да загуби по-нататъшния смисъл на живота си. Подобен феномен се наблюдава и в дните на големите религиозни празници - Коледа и Великден.

Потвърждава тази версия и друго необичайно изследване, чиито резултати са публикувани в "Бритиш медикъл джърнъл". Изследователите проучват смъртните актове на 210 000 американци от китайски и японски произход и 47 000 000 смъртни акта на бели американци. И стигнали до заключението, че пикът на смъртните случаи от сърдечни заболявания сред китайските и японските американци настъпва на четвъртия ден от всеки месец.

5 знака на наближаващата смърт - ето как да помогнете на близките си

Причината за това е, че числото четири се смята за нещастно в Китай и Япония. Това още веднъж доказва какво огромно влияние върху здравето на човека оказват неговото емоционално и психическо състояние, вярата, културата, обичаите и дори суеверията.

Някои учени обясняват високата смъртност в деня на раждането с физиологични причини. Известно е, че човешкото тяло се подчинява на вътрешни дневни (циркадни) ритми. В допълнение към циркадния ритъм обаче съществува и циркаден биологичен ритъм, чийто период е равен на една година. Това предположение е отразено в редица религиозни вярвания.

Например за евреите да умреш в деня на раждането се смята за много добър знак, който показва, че човек е живял правилно, напълно е реализирал потенциала си и е изпълнил мисията си на земята по най-съвършения начин. Това съвършенство се изразява в това, че мисията е приключила в същия ден, в който е започнала".

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес