Зимуване на балконски растения

4835
Зимуване на балконски растения
Снимка: iStock

Балконни растения – през пролетта и лятото радват окото, те са заместител на истинската градина. През есента, когато се появи първото студено време, те бавно избледняват. Не ги оставяйте да умрат. Ако ги предпазите правилно от студената зима, следващата година ще цъфтят отново. Не сте сигурни как да го направите? Имаме няколко съвета за вас.

Зимуващи саксийни растения - за какво става въпрос?

Tрайни насаждения, луковични растения, иглолистни и широколистни храсти и пълзящи растения могат безопасно да презимуват на балкона, ако се грижим правилно за тях, така че преди да стане наистина студено, не забравяйте да ги покриете правилно.

Всички балконски растения трябва да бъдат защитени, дори онези видове, които зимуват перфектно в градината. Струва си да го направите внимателно, като спазвате основните правила за защита на балконските растения от замръзване .

Корените на растенията са много по-чувствителни към студ от надземните части. Те се отделят от ниските температури само от саксия и тънък слой pocva. Корените на някои борове ( Pinus ) и смърчове ( Picea ) издържат на спад на температурата до -20 С, други - Pyracantha, Berberis  вече замръзват при -10 С , а розите дори при -7 С .

Незащитената саксия и нейното съдържание ще замръзнат през зимата. Ето защо е много важно да покриете саксиите правилно. Те могат да бъдат покрити с полистирол, увити със слама или велпапе и поставени в дървена щайга или в картонена кутия, пълна с кора, сухи листа или вестници. По този начин покриваме саксиите със засадените през есента луковици.

Иглолистни и широколистни вечнозелени храсти

Иглолистни дървета в саксии и вечнозелен чемшир ( Buxus sempervirens ) и рододендрон ( Rhododendron ), въпреки че зимуват без големи проблеми в градината, могат да измръзнат на балкона и терасата.

Слънчев балкон се нагрява лесно. Зимните и пролетните слънчеви лъчи увеличават изпарението на водата, което прави растението уязвимо към изсушаване. Сушата е много по-опасна от слана.

Критичният момент настъпва рано напролет, когато се затопля, а субстратът в саксията все още е замръзнал. След това трябва да поливаме обилно иглолистните дървета, за да може ледът да се разтопи възможно най-бързо и корените да поемат водата.

Добра защита за вечнозелените растения е засенчването на балкона с найлонов сенник или бял агротекстил от юг и запад. Тези материали пропускат част от слънчевите лъчи и отслабват силните и мразовити ветрове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com