40% от българите се топлят на ток, а в ЕС - едва 10%

5000
40% от българите се топлят на ток, а в ЕС - едва 10%

40% от населението у нас се отоплява на електроенергия, в Европейския съюз този процент е едва 10%. Това заяви Илия Николаев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България, предаде БГНЕС.

Използването на климатици за отопление през зимата, според Николаев не е удобно и евтино. Жилищните сгради в страните на ЕС се строят не само с електроенергийни инсталации, а и с вътрешни - за отопление и топла вода, по силата на общинска или държавна наредба, посочи той. В европейските страни нямат проблеми при заплащането на енергията заради приемливата цена и затова инвестират непрекъснато в модернизация на топлофикационните дружества и намаляване на разходите им, каза още Николаев.

Една от целите ни е да се опитаме да поставим правилните въпроси, да представим правилните анализи и да реализираме правилните отношения, потвърди експертът и добави, че от асоциацията имат законови предложения. Кражбата на топлинна енергия е проблем у нас, но съществен е въпросът и за начина на доказване на кражбите, посочи Николаев. Проблемът със събираемостта на вземанията е важен, един от начините е да се монтират топломери на всеки етаж от жилищните кооперации.

Близо 30 километра тръби на топлофикационната мрежа трябва да се подменят всяка година, според експерти, за да може мрежата да функционира нормално, заяви изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Стоян Цветанов. Подменените тръби от "Топлофикация - София" през 2011 година са 14.5 км., а тази година планираме да подменим още 32 км., уточни той. През следващите години планираме да подменяме по 34 км. всяка година, а парите за това са договорени по Фонд "Козлодуй" с подкрепата на Министерството на икономиката, подчерта Цветанов.

Около 8 млн. лева успяхме да спестим от собствени нужди, намалихме технологичните загуби, които за миналата година са 17%, продължи директорът на столичната Топлофикация. В последните 30 години нямаме цялостна голяма инвестиция, а за следващите 4 години от дружеството ще инвестират между 320 и 350 млн. лева. Според Цветанов, когато направят технологичното обновление на централите, ще има възможност за качествена и конкурентна цена. От дружеството са подобрили събираемостта - след стартирането на програма "Лоялен клиент" се наблюдава 2% повишаване на клиентите без просрочени сметки, заяви той. Дружеството има 5000 нови клиенти през миналата година, но една част от старите клиенти са абсолютно некоректни: 18% от гражданите дължат 80% от вземанията на държавата, подчерта той.

Изслушването на информацията от топлофикационните дружества относно състоянието и проблемите на топлофикационните дружества през настоящия зимен отоплителен сезон, продължава в Народното събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика