995 фирми глоби НАП в София

8081
995 фирми глоби НАП в София

На 955 фирми е наложена санкция от столичната НАП.  Глобени са дружества, които не са подали годишна декларация за облагане с корпоративен данък, съобщиха от агенцията.

Извършените в столичната дирекция проверки, установиха, че 33 321 фирми не са декларирали дължимия корпоративен данък за 2011 г. 3 193 от проверените дружества, имат регистрация по ЗДДС и редовно са изпращали в НАП месечните справки декларации по Закона за добавената стойност, но пропуснали да подадат декларация за облагане с корпоративен данък.

Столичните инспектори вече са уведомили с писма 13 997 от некоректните дружества, че следва да се явят в офисите на дирекцията и да подадат липсващите документи. До момента 1060 от получилите напомнящо писмо са подали годишните си декларации. За установеното нарушение са им съставени актове, като минималната глоба, която следва да платят юридическите лица е в размер на 500 лв.

Част от фирмите, които не са подали декларация не са осъществявали дейност през 2011 г. Това обстоятелство обаче, не ги освобождава от задължението да подават годишна данъчна декларация по ЗКПО. Тези фирми попълват отделен формуляр – образец 1010а. В него следва да декларират, че за предходната година не са имали дейност и не са отчели приходи или разходи съгласно счетоводното законодателство.

"Проверките показват, че доста фирми напълно пренебрегват законовите изисквания. Опитвайки се да си спестят дължимите данъци те ощетяват хазната с милиони левове. Затова контролът на НАП София е постоянен. И всеки, хванат в нарушение става обект на непрекъснато наблюдение от столичната дирекция", каза Бойко Атанасов, директор на ТД София, по повод проверките.

Редактор: Евгения Гигова

До месец фалират 400 000 фирми

До края на годината най-вероятно 10% от регистрираните малки и средни предприятия в страната, които са около 400 000, ще обявят фалит. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика