Бюджетът за следващата година е най-социалният от десет години насам, кълне се БСП

27785
Бюджетът за следващата година е най-социалният от десет години насам, кълне се БСП
Снимка: БГНЕС

Националният съвет на БСП реши, че подкрепя проектобюджета за 2014 и дава мандат на ПГ на Коалиция за България да гласува "за" Закона за бюджет за 2014 година. Това каза депутатът Корнелия Нинова, предаде БГНЕС.

Оценяваме този бюджет като най-социалния в последните поне 10 години, каза Нинова.

Финансирането за социалната политика е в размер на 12 млрд. лв., които ще се отразят на 3 млн. български граждани, пресмятат от БСП и дават разбивка за влиянието на бюджет 2014 върху различните категории лица – точно 2 960 400. В това число са 2 200 000 пенсионери, чиито пенсии ще бъдат актуализирани по т. нар. "швейцарско правило" (индексация спрямо инфлацията и минималната работна заплата) от 1 юли 2014 г. и намаляване на потребителската такса при личен лекар на 1 лв. Ще има влияние и върху 13 000 пенсионери – при тях ще има увеличение на тавана на пенсиите. Замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране ще засегне 15 000 души. Увеличение на минималната работна заплата ще има 279 000 души. Увеличение на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 310 на 340 лв., което ще окаже влияние за 40 000 майки. Увеличение на детските добавки за 2-ро дете – 270 000 деца. Увеличаване помощта за деца с увреждания от 217 на 240 лв., което ще окаже влияние за 23 500 деца.

Разширява се кръгът от лица и семейства, които ще получават енергийни помощи с около 60 000. Увеличава се броят на лицата, които ще получат ваучери за храна – около 55 000. Допълнителни средства за обществени трапезарии 2 млн. лв. – допълнителен обхват – 3 100 лица. Увеличава се размерът на възнагражденията на приемните семейства като резултат от увеличаване на минималната работна заплата – 1000 семейства. Отпада възрастта на военните – 800 лица.

Коментари

Корнелия Нинова бе категорична, че този бюджет в най-голяма степен отговаря на записаното в предизборната програма на БСП и до края на мандата остава да изпълнят две обещания в социалната политика – разкриване на 250 000 работни места, за което е записано, че ще стане за 4 години. Продължаваме да работим по тази задача, обеща Нинова. Другото обещание е въвеждане на семейното подоходно облагане, което в програмата е записано, че ще стане през втората половина на мандата, припомни тя и подчерта, че всичко останало е изпълнено. "В социалната политика това, което сме казали сме го направили и сме заложили в 2014 г. в бюджета да се случи", каза тя. Нинова обясни и че увеличението на детски не е последно, а само първа стъпка. Председателят на социалната комисия в НС посочи и че коледни надбавки ще има, но все още продължават разговорите в какъв размер и на кои групи.

Румен Гечев обясни, че с този бюджет се прави важен завой тази година, новото е че се използва бюджета за стимулиране на икономическия растеж. Той обясни, че в бюджетирането за първи път от 1990 г. досега да се формира фонд от 640 млн. лв., в това число 500 млн. за инвестициите в областта на регионите, а 100 млн. за образование и наука. "Разпределението на тези над 600 млн. лв. на конкурсен принцип ще стане на основата на система от критерии и показатели, които ще бъдат много ясни", каза Гечев. Разпределението на средствата ще бъде на основата на проекти, които гарантират по – висока заетост например.

Бюджетът става по-пазарен, каза Гечев. Той говори и за комплекс промени в данъчните закони, в резултат на които се надяват да доведат от над 600 млн. лв. по – високи приходи. Едни от тях са за обратно начисляване на ДДС,което ще доведе до 400 млн. лв. допълнително приходи. Другото е за стоки, които потенциално носят значими приходи за бюджета. На застъпването между двата периода на европрограмите и необходимостта от организационни време за реализация на новите програми, Румен Гечев б намалените средства от еврофондове, заложени в бюджета. Петър Кънев го определи като "напрегнат бюджет с умерен оптимизъм особено в приходната му част". Той обаче е категоричен, че резерви има достатъчно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика