"ДЕН": Българите винаги са били ощетявани за природния газ

4027
"ДЕН": Българите винаги са били ощетявани за природния газ

В сферата на природния газ българските потребители винаги са били ощетявани, само благоприятно стечение на обстоятелствата на световните пазари са довеждали до благоприятни последици за потребителите.

Това каза Христо Казанджиев, представител на Движението за енергийна независимост ДЕН.

В сферата на природния газ няма интегрирана политика, която да дава отговори за въпросите за срока на доставки, "Южен поток" и редица други въпроси, продължи Казанджиев. Той представи и своята теза защо "Южен поток" може да се окаже крайно губещ за България. Според енергийния експерт, договорите по проекта са били променени в ущърб на българските потребители и този проект ще постави България в крайно неизгодно положение.

По негова информация проектът е иницииран за 30 млрд. кубически метра доставка на газ, след което се лансира количество от 63 млрд. За да бъдат осигурени, тези количества изискват големи инвестиции от "Газпром", в тази ситуация проектът "Южен поток" носи огромна несигурност за постигане на параметрите, които са заложени, коментира Казанджиев. "При едно изцяло финансирано от "Булгаргаз" и "Балкантрансгаз" начинание България капитализира 100% от своето географско положение, тоест трансформира суверенното си право в приходи", заяви той.

Според Казанджиев едно участие на страната ни заедно с "Газпром" може да доведе само до загуби. Към неговата позиция се присъедини и Васил Филипов, който определи "Южен поток" като "едно мъртво родено начинание, за нас то ще бъде гробище". Според него в нашата енергетика действат шпионски организации, работещи за интересите на Русия и против тези на България. Филипов с радост обяви, че най-после е постигнато съгласие в правителството да се започнат ускорени действия за изграждане на интерконекторната връзка с Турция, като проектът ще изгради частна турска фирма.

Редактор: Петър Проданов

Русия пуска сондажи в две морета за петрол и газ

"Ексон мобил" и "Роснефт" започват сондажи в шелфа на Черно море до 2-3 години, предаде БГНЕС.  Двете компании ще пристъпят към пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика