ЕК ни проверява заради Корпоративна търговска банка

17197
ЕК ни проверява заради Корпоративна търговска банка
Общият размер на парите на държавните фирми в КТБ е строго пазена тайна

Европейската комисия (ЕК) е започнала проверка за недопустима финансова помощ от страна на българската държава към Корпоративна търговска банка (КТБ). Това става ясно от писмо на Главна дирекция “Конкуренция” на ЕК до постоянното представителство на България в Брюксел от 21 декември м. г., пише „Труд”.

В документа, с който изданието разполага, се посочва, че страната ни трябва да отговори на 13 въпроса за отношенията на държавните фирми с КТБ в срок от 20 работни дни. ЕК е предприела разследване по анонимен сигнал, че огромна част от парите на държавните компании са депозирани в КТБ, изпратен в Брюксел още през есента на 2010 г. От писмото става ясно, че комисията почти през цялата минала година е събирала информация по въпроса.

В документа се прави забележка на властите в София, че на 29 юли 2011 г. еврочиновниците са получили разяснения по започналата проверка от страна на базирана в Брюксел юридическа кантора, обслужваща интересите на КТБ, която е проверявана като бенефициент на помощта.

Общият размер на парите на държавните фирми в КТБ е строго пазена тайна. През май 2010 г. финансовият министър Симеон Дянков обяви, че към 31 март същата година в трезора е имало 408 млн. лв., които представляват 47,7% от депозитите на държавните фирми. Бе обещано справката да се дава регулярно. Втора обаче не последва.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com