Горивата нямат спирачки. Още 20-25 стотинки отгоре до месец!

8876
Горивата нямат спирачки. Още 20-25 стотинки отгоре до месец!
България е на първото стъпало на стагфлация, отбеляза икономистът и финансист Кольо Парамов

Ако продължи кризата с Иран, най-вероятно ще има ново увеличение на бензина и дизела, минимум с 20-25 стотинки на колонката, и това може би ще стане още другия месец.

Това е прогнозата, която дадоха пред бТВ икономистът и финансист Кольо Парамов и икономистът от института "Отворено общество" Георги Ангелов. Според Кольо Парамов България се намира на първото стъпало на стагфлация, т.е. пълна блокираност от кризата и повишаване на инфлацията (думата стагфлация идва от "стагнация" + "инфлация" - бел. ред). Общата икономическа ситуация е много тежка и трябва да се търсят решения, заяви Кольо Парамов. Трябва да има сериозни поредица от мерки от страна на правителството, добави той.

Цените на горивата поставиха нов рекорд

Нов рекорд отбелязаха цените на горивата. Най-масовият бензин А 95 струва вече 2,57 лв. за литър, докато дизелът скочи до 2,70 лв. Тез...

Георги Ангелов от своя страна заяви, че в САЩ почти няма акциз върху горивата, в САЩ няма и ДДС върху горивата. Докато в Европейския съюз има приет един и същ минимален акциз за всички. Това е прието още преди 8 години, когато не е имало бедни страни в ЕС. Тогава ние не сме били в ЕС. Проблемът е в доходите, според икономиста Георги Ангелов. Основният въпрос е свързан с реформи за работни места и инвестициите. Имаме вече 2 години поскъпване на петрола. В тези две години Швеция, Германия, Естония се справят добре, защото техните икономики разкриват работни места, посочи Ангелов. В Естония има 100 000 нови работни места, а България е загубила хиляди работни места.

Ценообразуването е свързано с добиването на петрол, каза Кольо Парамов. Отпада петролът на Иран за Франция и Англия, всичко това влияе, подчерта Парамов. Изкуствено досега държаха петрола с 9 долара по-малко, а сега ще го напомпат. Според него и изборите в Русия са свързани с бъдещите цени на петрола. Свършват изборите в Русия, очаква се Путин да се наложи, той ще наложи друга схема, е мнението на Кольо Парамов.

Проблемът не е да предизвикваме някаква паника, но ситуацията в страната не е блестяща. Той изрази надежда да не се стигне до война с Иран. За момента САЩ са категорично против война, каза икономистът. Не е сигурно дали ще има война в Иран, но ние не знаем дали Иран и Израел са против война, посочи от своя страна Георги Ангелов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com