По-скъпо, най-скъпо, Цюрих!

37080
По-скъпо, най-скъпо, Цюрих!

Цюрих не е само най-големият град на Швейцария. Във визитката му вече е записано и "най-скъпият град в света". Каним ви на разходка там, където е по-скъпо дори от Токио. И където богатството се усеща още във въздуха.

Жителите на Базел винаги са си го знаели. Но не защото през годините са развили хронична непоносимост към Цюрих, а защото винаги са го усещали по джоба си, когато им се е налагало да отскочат до "вечния конкурент".

Много пари, не само в джоба, а предимно в банковата си сметка, трябва да има всеки, който иска да живее в най-големия град на Швейцария. В актуалното издание на годишната класация на "Икономист интелиджънс юнит" - аналитичното звено на влиятелния "Икономист" - Цюрих е определен като най-скъпия град в света. За първи път откакто съществува тази класация швейцарската метрополия измества Токио, класиран втори пред друг швейцарски град - Женева.

На румънските кучета им се размина... засега

В Букурещ годишно по 5000 души стават жертва на бездомните кучета. Градската управа не може да се справи с проблема. Законът, който би ...

Всеки, който поне веднъж е ходил там, знае от личен опит, че да живееш в Цюрих е скъпо удоволствие. Още миналата година, когато градът заемаше петото място в същата класация, почти 30 евро струваше отиването до "Парадеплац" с трамвай за чаша кафе и парче торта (напр. в "Шпрюнгли").

Виновен е... курсът

Всъщност скъпотията идва не от скок в цените на стоките и услугите, а от колебанията в обменните курсове на основните валути спрямо швейцарския франк. И най-вече на еврото и щатския долар. През миналата година франкът поскъпна толкова силно, че всяко едно обръщане на цена в друга валута я прави болезнено висока. От това страдат не толкова местните хора, колкото чужденците - туристи или такива, които работят за чужди компании в Цюрих.

"Икономист интелиджънс юнит" е изследвал цените на 160 стоки и услуги - от разходите за поддържане на жилище през цените на основните храни и билетите за обществения транспорт до разходите за образование и прекарване на свободното време. На практика във всички отделни категории Цюрих е бил с едни гърди напред пред останалите кандидати. С едно единствено изключение: в Москва 1 кг бял хляб струва значително повече отколкото в Цюрих - малка утеха за всички, които в Цюрих нагъват сух хляб за да пестят за месечния си наем, излизащ между 3 000 и 4 000 евро (за 3-стайно жилище)!

Турският поход на мълчанието

Убитият преди 5 години турски журналист от арменски произход Хрант Динк не е забравен. Десетки хиляди отбелязаха в Истанбул годишнината...

Ама че скъпотия!

Дори и добре печелещите трябва да си правят много добре сметката, когато едно посещение в посредствен ресторант излиза средно по 35 евро на човек (без предястието, десерта и напитките). Ако обаче изберете ресторант за бързо хранене имайте предвид, че един Биг Мак в Цюрих струва 5,40 евро, т.е. с 2 евро повече околкото в Мюнхен или Леверкузен.

Вярно е и това, че Цюрих предлага повече от един Леверкузен, напр. като културно средище и място за прекарване на свободното време. Стига обаче да можете да си го позволите. Ето, преценете сами: най-добрите места в операта вървят по 265 евро, което е 2 пъти повече отколкото в Мюнхен; билет за театър излиза средно 90 евро, а за кино - 16,50 евро (без пуканките). Наемът за малък магазин в най-скъпата търговска част на Цюрих - Баанхофщрасе - излиза 14 000 евро за кв. метър годишно. Пазаруването в магазин също излиза твърде "солено", при всички случаи е много по-скъпо удоволствие отколкото във всички съседни на Швейцария страни. Същото се отнася и за цените на лекарствата, пощенските такси и т.н.

Но докато Цюрих продължава да привлича добре печелещи чужденци, скоро не се очаква да напусне челото на класацията за най-скъпите места в света.

Гърция: Да живее селото!

Докато съсипаната гръцка икономика пропада още повече в бездната, все повече млади хора напускат градовете и се отправят към селата. "Н...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com