Лошите кредити са покрити с резерви

3725
Лошите кредити са покрити с резерви
По данни на БНБ необслужваните заеми са 16%

Лошите кредити не бива да притесняват хората, защото българската банкова система има достатъчно буфери, които да поемат риска. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров на научен форум за предизвикателствата пред икономиката, предаде Стандарт Нюз.

По данни на БНБ необслужваните заеми са 16%, но според управителя й те са 10%, ако се махнат провизиите. Ролята на централната банка е когато има проблеми в икономиката и увеличаване на лошите кредити, да изисква адекватно заделяне на капиталови провизии, поясни Искров.

Анализите на БНБ сочат, че икономическият ръст за 2012 г. ще е около 0,7%, но не е изключено да има корекции през годината. Последните прогнози на Министерството на финансите са за двоен ръст от 1,4%. Шефът на БНБ препоръча в икономиката да се търсят дългосрочни решения.

Лихвите по кредитите с лек спад

Лихвите по новоотпуснатите потребителски кредити в левове през март се понижават с 0,1 процентни пункта спрямо февруари, като достигат...

Според ректора на УНСС проф. Стати Стаев обаче банките са свръхкапитализирани. Ние сме малка, джобна икономика и не трябва да търсим и прилагаме у нас някакви чуждоземни чудеса, а да се огледаме наоколо, препоръча професорът. Според него икономическите мерки, които се вземат сега в България, е като да се лекува с аспирин двойна бронхопневмония.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика