"Оптимизацията на бизнес процесите трябва да е лесна, проста и забавна", Серджо Калдериня, Lean Academy Португалия

3466
"Оптимизацията на бизнес процесите трябва да е лесна, проста и забавна", Серджо Калдериня, Lean Academy Португалия
Снимка: Tomorrow Redefined

На 17 май, конференцията Tomorrow Redefined ще събере на едно място някои от водещите експерти по управление и подобряване на бизнес процеси. Събитието е най-мащабното, посветено на Lean (лийн) на Балканите и по време на него ще бъдат споделени най-добрите и актуални практики в областта. Еднодневната конференция ще представи интересни гледни точки за бъдещето на образованието през призмата на лийн и изкуствения интелект, стратегическото планиране чрез лийн практики, различни инициативи за създаване на добавена стойност чрез оптимизация на производствени и административни процеси, и други.

За първи път в България, събитието ще даде възможност на посетителите да се докоснат до лийн методологията, като се включат в интерактивен уъркшоп  с лийн симулации. Участниците в него ще могат да наблюдават два практически сценария – в производство и в офис - и да използват различни техники и инструменти за оптимизация на различни процеси.

Тази година, част от Tomorrow Redefined ще бъде Серджо Калдериня, основател на Lean Academy Португалия. От 2002 г. насам,  той помага на различни компании да постигнат изключителни нива на ефективност и оперативни резултати на световно ниво. През последните повече от 20 години, Серджо придобива широк спектър от компетенции в областта на прилагането на Lean мислене и практики в широк спектър от контексти и на различни места. През 2012 г. основава Lean Academy Португалия, която е част от Lean Global Network.

След броени дни, Серджо Калдериня ще обърне погледа на публиката към една от ключовите теми, когато говорим за организационни промени - хората. Темата “Създавайте кадри, преди да създавате… каквото и да било”, ще разкрие повече за спецификите и предизвикателствата на въвличането на служителите за постигането на оперативно съвършенство.

Разкажете ни повече за това, което първоначално Ви очарова в лийн. Защо избрахте да помагате на предприятията да подобрят ефективността си?

Всъщност в началото това не беше избор. Просто по онова време последвах по-добра професионална възможност. С течение на времето, се оказах на идеалното място, пътувайки из Португалия и Европа, като споделях знанията си, енергията си и мотивирах компаниите, с които работех да предприемат необходимата (ситуационна) промяна.

Какво се промени през годините, в които се занимавате с лийн?

Като цяло станах по-добър човек. По-мъдър, по-лийн в начина ми на мислене, с умения да виждам нещата в няколко прости стъпки и преди всичко – да подхождам с повече емпатия към хората.. Научих много за човешките взаимоотношения, за това как да мотивирам хората и да ги карам да бъдат по-добри и да се развиват.

Какви са най-новите тенденции в областта на лийн в Португалия? Виждате ли голяма разлика в сравнение със световните тенденции?

Навсякъде виждам едни и същи проблеми, които трябва да бъдат решени. Първоначално става въпрос за споделяне на знания, а след това се стига до културна и поведенческа трансформация. Навсякъде.

Кои са отраслите във вашата страна, които най-често се стремят да оптимизират процесите си?

Не бих казал, че има модел. В Португалия, както и във всяка друга страна, има корпорации, работещи във всеки сектор на икономиката както частни, така и публични, със стопанска и с нестопанска цел, и тези, които се стремят към оптимизация, го правят най-вече заради ръководството си, а не заради сектора, в който работят.

Автомобилната индустрия винаги е естествен лидер, но други я следват, като банковото дело, здравеопазването, дистрибуцията и търговията на дребно. Дигиталните технологии набират скорост и ще бъдат истинското следващо голямо нещо както в сферата на услугите, така и в индустрията.

Срещали ли сте бизнес, в който не можете да приложите принципите на лийн?

Да. При микропредприятията, не поради естеството на дейността, а просто защото нямат финансовата възможност за достъп до тази методология като постоянна услуга.

Когато говорим за оптимизация на бизнес процесите, често си представяме един много дълъг и сложен път. Колко време отнема внедряването на лийн и от какво зависи успехът му?

Лийн трябва да е лесен, прост и забавен. Ако подходите към лийн по консултантски начин, той ще бъде дълъг, скъп и скучен. Моят подход е противоположен и дълбоко заложен в разбиранията на Lean Global Network - винаги започваме с "проблема, който трябва да се реши" и бързо преминаваме към първите експерименти. Хората обичат да експериментират! Дайте им прилив на адреналин от един работещ експеримент и ще видите как усмивките им веднага се появяват. Именно по този начин, впоследствие преминаваме към инструментите. Точно когато имат нужда от тях, не преди, не след това.

Вие сте част от тазгодишното издание на конференцията Tomorrow Redefined и ще говорите по много интересната тема “Създавайте кадри, преди да създавате… каквото и да било". Защо хората са важни за успешната оптимизация на процесите?

Просто защото не стигаме до никъде сами. Можете да пробягате 100 м. сами, но ако искате да имате проспериращ бизнес, трябва да разчитате на това кой е около вас. Ако те влагат от времето си за вас, знаете, че вършите добра работа. Ако ли не, може да се замислите "Какво правите, господа?”.

Пълната програма на Tomorrow Redefined и билети за събитието могат да бъдат намерени на: www.tomorrowredefined.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com