Австрия поиска контрол по границите на Шенгенската зона

1415
Австрия поиска контрол по границите на Шенгенската зона
Снимка: Getty Images / Guliver

Австрия настоява за въвеждането на контрол за гражданите на Европейския съюз на границите на Шенгенската зона, за да се избегне проникването в съюза на европейски джихадисти, завръщащи се на Стария континент от зоните на военни конфликти в Сирия и Ирак.

Това заяви австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер в интервю за вестник „Естерайх“.

Австрийският канцлер поиска от Меркел да подкрепи контрол над миграцията

Австрийският канцлер Вернер Файман призова германския си колега Ангела Меркел открито и публично да се обяви за контрол над миграцията....

„Ние знаем, че над 5000 души са заминали за Сирия и Ирак, за да преминат обучение или дори да участват в бойните действия“, подчерта тя. По тази причина преминаването през проверка на външните граници на ЕС е по-актуално, откогато и да било, убедена е Лайтнер.

Тя засегна и кризата в гръцкия лагер в Идомени /Сухово/, която се разрази заради действията на властите в Атина, опитващи се да прехвърлят проблема на своите съседи. Австрийският вътрешен министър призова Гърция и неправителствените организации да използват цялата сила на убеждението и да мотивират мигрантите да останат в балканската страна. Според нея е необходим ясен сигнал. Пристигналите не трябва сами да избират в коя страна да подадат документи за предоставянето на убежище, заключи Йохана Микл-Лайтнер.

През 2015 г. ЕС беше изправен пред безпрецедентна криза свързана с мигрантския наплив. Основните два маршрута за проникването на мигрантите бяха през Гърция и Италия. Доклад на ЕС разкри, че властите в Атина не са положили никакви усилия, за охраната на външните граници на съюза, а единствено са правели всичко възможно, за да се отърват най-бързо от мигрантите, прехвърляйки ги в съседна Македония.

Македония с подкрепата на Австрия, Унгария, страните от Западните Балкани и Вишеградската група затвори границата си с Гърция, издигайки двойна ограда. Така беше спрян притокът на мигранти, които Атина организирано й изпращаше. На срещата на върха на ЕС-Турция, провела се на 7-8 март 2016 г., официално беше затворен така наречения Западнобалкански маршрут.

Австрия поиска незабавно затваряне на всички алтернативни бежански маршрути

Канцлерът на Австрия Вернер Файман поиска незабавно да бъдат затворени всички маршрути за бежанци и мигранти, включително и тези, минав...

Въпреки това големи групи мигранти остават на територията на Гърция. Вместо да бъдат разселвани и настанявани в така наречените приемни центрове, които трябваше да са готови отпреди 5 месеца Атина ги държи в нечовешки условия, опитвайки се да ги използва за свои лични цели – оказването на натиска върху Европа, за да бъдат приети.

След затварянето на Западнобалканския маршрут мигрантите търсят нови пътища за проникване в ЕС. Според много европейски политици, експерти и медии един от тях ще премине през територията на България. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ дори предупреждава, че веднъж пристигнали в България мигрантите най-вероятно ще останат в тази страна, защото по-нататъшното им придвижване към Румъния и Сърбия ще бъде затруднено.

България е била предупредена за опасността от новите мигрантски маршрути и от македонския президент Георге Иванов. В ексклузивно интервю за БГНЕС той заяви, че е предал картите с тези маршрути на премиера Бойко Борисов. Последният потвърди това в Народното събрание и заяви, че ситуацията с мигрантите в Гърция представлява заплаха за България. Той е предал получените документи на ДАНС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com