Глобалното замърсяване е причина за смъртта на 9 млн. души годишно

5538
Глобалното замърсяване е причина за смъртта на 9 млн. души годишно
Снимка: Getty Images/Guliver

Мръсен въздух в Индия и Китай, замърсена вода в Субсахарска Африка, токсични мини и комбинати в Южна Америка – замърсяването по света е причина за 9 млн. смъртни случая годишно, или една от всеки шест. Това показва ново проучване, цитирано от в. „Уошингтън поуст“.

Изчисленията на изследването, публикувано в научното издание Lancet, означават, че глобалното замърсяване убива три пъти повече хора всяка година от ХИВ и СПИН, туберкулозата и маларията взети заедно. В същото време по-голяма част от смъртните случаи са в бедни и развиващи се държави.

Двугодишният научен проект, в който са използвани данни от учени в над 130 държави, документира причините за развитие на болести и преждевременна смърт през последните десетилетия.

Според него лошото качество на въздуха е най-големият фактор на замърсяването, причиняващ смърт. Това включва както външното замърсяване, така и това в домакинствата, дължащо се на изгаряне на дърва, животинска тор и други. Резултатът – 6,5 млн. души умират през 2015 г. от сърдечни болести, инфаркти, рак на белите дробове и други респираторни проблеми.

Нечистата вода пък е причина за смъртта на 1,8 млн. души от стомашни болести, инфекции и други. Замърсяването на работното място също води до голям брой смъртни случаи – от рак на пикочния мехур при работещите с бои, през белодробни заболявания при миньорите, излагането на канцерогени и токсини е причина за смъртта на 800 000 души годишно.

Най-много хора през 2015 г. са загинали в Индия (2,5 млн. души) и Китай (1,8 млн. души). Други силно засегнати държави са Пакистан, Бангладеш, Кения.

Изследването разглежда и последствията от замърсяването върху икономиката. Според данните държавните бюджети в бедните страни са ощетени с 1,3% от БВП годишно и с 0,5% в развитите страни, предаде БГНЕС.

Според авторите на изследването държавите трябва да положат повече усилия, за да намалят замърсяването и да подобрят здравето на своите граждани, като това ще им донесе, освен всичко друго, и икономически ползи. Според Филип Ландриган от Медицинското училище „Синай“ в Ню Йорк, който е съпредседател на комисията, изготвила доклада, развитите държави могат да помогнат на по-бедните за ограничаване на замърсяването. „Това не е необратим резултат“, каза той и допълни, че „контролът на замърсяването е необходима битка“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка