Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

849
Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Повече от сто хиляди протестиращи излязоха по улиците на Буенос Айрес и други градове в Аржентина във вторник (23.04), за да настояват президентът Хавиер Милей да увеличи финансирането за държавните университети, пише CNN.

Протестите, организирани от студенти, възпитаници, синдикати и политически партии, са сред най-големите в поредица от демонстрации, които разтърсват столицата, откакто либертарианецът Милей идва на власт с обещанието да въведе съкращения с „моторна резачка“ на публичните разходи и да дерегулира икономиката, съобщава CNN.

Още: Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Протестиращите

Университетът на Буенос Айрес (UBA) заяви в изявление, че около 800 000 души са участвали в протестите в Буенос Айрес, докато правителството на Милей твърди, че има 150 000 протестиращи, според местни медии. „Чувствам, че това е право, това е като основното и средното училище, чувствам, че образованието е право, което всички трябва да имаме“, казва един от протестиращите. „Аржентинското обществено образование, започващо от университета, е единственият метод, който според мен тази страна има днес за възходяща социална мобилност“, казва друг.

Снимка от протестите: Getty Images

Решението на правителството на Милей

Правителството на Милей защити решението си да замрази бюджета от 2023 г. за държавните университети, като обяви увеличения само на оперативните разходи, които според UBA представляват само 15% от нуждите от разходи. Протестиращите твърдят, че замразяването на бюджета на практика означава съкращаване на разходите. През март Аржентина регистрира най-високия процент на инфлация в света, в двуцифрено число, за трети пореден месец.

Милей твърди, че съкращенията му в публичните услуги са насочени към решаване на дългогодишната икономическа криза в страната чрез намаляване на прекомерните разходи на правителството и твърди, че те вече започват да работят. Протестите идват ден след като той казва в телевизионна реч, че страната е видяла бюджетен излишък за първи път от 2008 г. „Този фискален резултат не е просто число на диаграма от Министерството на икономиката; това е гаранцията за устойчив и последователен път за прекратяване на инфлацията завинаги в Аржентина“, казва Милей по време на речта си в понеделник (22.04).

Още: Най-голямата банка в Европа продава бизнеса си в Аржентина

Мерките

Критиците обаче казват, че строгите икономии притискат по-бедните членове на обществото в страна, където нивото на бедност е над 50%, според доклад на Аржентинския католически университет. Други съкращения на обществените услуги досега включват закриване на аржентинската национална агенция Télam и няколко министерства и намаляване на помощта за обществените кухни в най-бедните предградия на Буенос Айрес. Миналия месец правителството на Милей обяви планове да уволни 70 000 държавни служители през следващите няколко месеца.

Протестите срещу програмата за икономии на Милей започват скоро след като той встъпва в длъжност. През януари профсъюзите организират общонационална стачка срещу мерките за икономии и реформите и хиляди излизат на протест по улиците.

Още: Хиляди колумбийци протестираха срещу реформите на президента си (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ ще правят специални сензори за умни бомби за Украйна (ВИДЕО)

The Telegraph: Тръмп има мащабен план за НАТО и за мир в Украйна

"Катастрофално положение": Наводнения в Тексас

Мексико продължава издирването на трима сърфисти

Путин плаща за оръжие за Украйна: САЩ прокарват нов план

Стотици арестувани в САЩ по време на студентските протести (ВИДЕО)

ООН призова Грузия да оттегли проектозакона за „чуждестранното влияние“

Байдън за студентските протести: Редът трябва да надделее

Байдън ще направи изявление за университетските протести в САЩ

Внезапно почина още един подател на сигнали за дефекти на Boeing

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com