Година война в Украйна: Русия е без Бахмут и на Планетата на розовите понита (ВИДЕО)

14121
Година война в Украйна: Русия е без Бахмут и на Планетата на розовите понита (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Навръх годишнината, откакто руският диктатор Владимир Путин подпали войната в Украйна, Русия не направи абсолютно нищо, което да загатне и послужи като символ за бъдеща руска победа.

Година война в Украйна: Владимир Путин - какво планира, за какво излъга, какво излезе? (ВИДЕО)

Нямаше голяма запомняща се масирана атака, нямаше никакви действия или думи от Кремъл, които да вдъхнат кураж на кървавата кауза на Путин. Единствено вечният му "пудел" Дмитрий Медведев заяви в канала си в Телеграм, че "победата ще бъде постигната", че "ще върнем нашите територии и ще защитим надеждно нашия народ, който пострада през годините на геноцид и обстрели". А връх на изказването е как Русия трябва да настъпи и разшири сферата, която счита за буфер пред границите си, ако трябва чак до Полша. В своеобразен отговор бившият военен министър на т.нар. ДНР (Донецка народна република) и осъден на първа инстанция от съда в Хага за свалянето на полет MH17 Игор Гиркин охарактеризира Медведев като лунатик и добави: "Той е е единственият от жителите на Планетата на розовите понита, който се осмели да напомни на населението на Руската федерация, че днес (24.02.22) е точно една година от нашата удивително изпълнена специална военна операция".

В конфликта обаче ролята на Китай почва да става все по-значима. Китайският мирен план се оказа мъгла, а дали е и вятър, тепърва ще се види. Но в авторитетни западни медии продължават да излизат материали, които подсказват, че Китай не смята да работи за бърз край на войната в полза на Украйна. В дневния си анализ за войната ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) обръща внимание на материал в Der Spiegel, според който Русия преговаря за масово производство и доставки на китайските дронове 100 ZT-180, като това да започне от април. Дроновете могат да носят бойни глави с 35-50 килограма взрив, но могат да се ползват и за разузнавателни цели. Има опасения, че дроновете ще се доставят буквално контрабандно, с фалшиви документи, че това уж са части за гражданската авиация. Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза, че няма какво да коментира по тази информация. Отделно, The Washington Post излезе с материал, че Китай мисли да прати на Русия 122-милиметрови и 152-милиметрови снаряди (за минохвъргачки и гаубици). Дори в самата статия обаче се казва, че още няма доказателства, че Пекин е взел твърдо такова решение. А американският президент Джо Байдън коментира, че не очаква Китай да почне оръжейни доставки за Русия.

ОЩЕ: Бивш външен министър на Украйна: Китай не се е сближил с Русия, но не му е изгодно тя да изпадне в колапс

Остава отворен и въпросът с евентуална руска интервенция в Молдова. Вече два пъти руското военно министерство говори как украински диверсанти щели да направят провокация маскирани като руски войници и да атакуват проруския молдовски анклав Приднестровието. Руското външно министерство пък обяви, че ще счита всяка атака срещу Приднестровието за атака срещу Русия. Властите в Молдова обаче отвръщат, че руските твърдения са "агресивна дезинформация" и "психологическа операция".

Развитие на военните действия в Украйна

(КАРТА) Според сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия, украинските сили са удържали след руски атаки позициите си при Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут) и Берховка (5 километра северно от Бахмут). Има обаче смесени данни от украински и руски източници, че руските сили са успели да заемат позиции в северната част на Берховка, макар да е имало украинска контраатака там, и има боеве в Ягодно (2 километра северно от Бахмут). Че има боеве при Ягодно е потвърдено с геолокализирани видеокадри – полска самоходна гаубица "Краб" обстрелва пехота на "Вагнер", като огънят бива насочван от дронове:

Популярният руски телеграм канал "Рибар", който има връзки със създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин и беше удостоен с вниманието на руския диктатор Владимир Путин през есента на 2022 година, директно твърди в обзора си, че Берховка е превзета (същото заяви и Пригожин в Телеграм още вчера рано сутринта), че са отрязани логистичните линии на украинците за Бахмут и че вече има атака на Дъбово-Василовка (6 километра северно от Бахмут), за да се разшири контролираният от руснаците периметър от север. Нищо такова обаче не е потвърдено с геолокализирани кадри – потвърдено с такива кадри е единствено как пехота на ЧВК Вагнер умира в близост до пътя Е40 западно от Парасковивка (7 километра северно от Бахмут):

Що се отнася до Авдеевка, руски атаки са спрени при Първомайско, Водяне и Маринка. По отношение на Маринка руснаците опитват да минат през село Победа (32 километра югозападно от Авдеевка), но не постигат успех засега, което дори "Рибар" признава – руските сили нямали подкрепа, вероятно става въпрос за артилерийска и въздушна подкрепа. Има данни, че вчера е имало по-масирани руски въздушни удари с щурмови самолети по позиции, важни за Авдеевка, което е промяна спрямо досегашното положение. А при Угледар (Въгледар, Вухледар) ситуацията още е кротка – спорадични пехотни руски атаки от вилната зона от Николско, а 3 километра от града. Руски военни блогъри се оплакват, че украинците държат високи сгради в Угледар и оттам виждат всяко действие на руската пехота, като веднага вземат мерки да насочват точно украинския артилерийски огън.

(КАРТА) В Луганска област буквално няма нищо за отбелязване – боеве при Кремена, в гористата местност на юг-югозапад от града, както и безуспешен опит за руска атака при Куземивка (направлението за Сватово).

Разузнавателни данни: Русия готви "украинска провокация", за да вкара Беларус във войната (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин обгрижва касапите от войната: Безплатно висше образование за върналите се от фронта

Дронове с автомати и ракети: Ново оръжие от САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Руската църква ще изпраща 1300 свещеници на фронта: За упокой или за подкрепа на руската армия? (СНИМКИ)

Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Естония ускорява развитието на отбранителната си индустрия

Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Камерън разреши на Киев да обстрелва Русия с британски оръжия (ВИДЕО)

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа