X
 
 

Макрон поиска нова европейска политика за миграцията и нов Шенген

3291 0
Макрон поиска нова европейска политика за миграцията и нов Шенген
Снимка: Getty Images/Guliver
Шенгенското споразумение трябва да бъде преразгледано и евентуално някои страни да бъдат изключени от него, заяви френският президент Емануел Макрон по време на снощното си официално изявление, предаде БГНЕС.

"Наистина вярвам в открития патриотизъм и във Франция, който ще засияе на международната арена. Но за да бъдеш отворен трябва да имаш граници. За да приемеш гости, имаш нужда от дом", каза още президентът на Франция.

С какво "германската" Европа се различава от "френската"?

„Лидерът на германските християндемократи разкри своята визия за бъдещето на Европа. Оказа се, че „германската” Европ...

Той добави, че "днес не всичко работи както трябва", а Шенгенското споразумение вече не работи. Макрон подчерта, че политиките за развитие и миграция трябва да бъдат "напълно преструктурирани". Държавният глава на Франция поиска реформа на Шенгенското споразумение, основавайки се на идеята, че Европа трябва да защитава своите граници.

Макрон не изключи, че страните, които не искат да направят това, могат да се окажат извън Шенгенската зона.

Освен това френският президент посочи, че има различия с германския канцлер Ангела Меркел по доста ключови въпроси за бъдещето на ЕС - Brexit, търговията и енергийната политика, но заяви, че "плодотворните конфронтации" и компромисите са част от връзките между техните страни.  Френският президент каза още, че диалогът между двете нации изисква "понякога да се приемат плодотворни конфронтации, но винаги с желанието да се намери компромис".

Откровеното признание е рядкост от Макрон, чийто стремеж е да изгради близки отношения с Меркел, за да започне амбициозна програма за реформи в ЕС. Меркел отблъсна много от предложенията на Макрон, а дуото се "раздели" публично в Брюксел миналата седмица по въпроса за това как да се справят с оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз. Меркел поиска по-дълъг срок за Brexit, докато Макрон се обяви за кратък срок, който би увеличил шансовете на Великобритания да напусне ЕС без сделка.

Ново проучване за евроизборите: Гражданите ги интересуват далеч повече неща от бежанците

Въпреки налаганото от Виктор Орбан, Матео Салвини и Стив Банън мнение, изборите за ЕС няма да бъдат референдум за миграцията. Миграцият...

По отношение на разногласията с Германия за търговската политика Макрон се позова на това, което той определи като "непоследователно" решение за започване на търговски преговори на ЕС със САЩ. Търговските преговори бяха подкрепени от Меркел и повечето страни от ЕС, но Франция се противопостави с аргумента, че САЩ не се присъединят към глобалните усилия за борба с климатичните промени. 28-те държави-членки на ЕС се мъчеха в продължение на месеци да се споразумеят за започване на търговски преговори, като някои от тях, включително Германия, се страхуват, че забавянето може да предизвика търговска война със САЩ.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално