Норвегия наложи същата забрана на Русия, каквато Литва приложи за Калининград

11571
Норвегия наложи същата забрана на Русия, каквато Литва приложи за Калининград
Снимка: Getty Images

Норвегия забрани преминаването на товари за руските селища на Шпицберген – архипелагът в Северния ледовит океан, намиращ се между двете страни. Телевизионният канал NRK съобщи, че Русия вече не може да извозва товари през единствения контролно-пропускателен пункт Стурског на границата с Норвегия и близо до Мурманск.

Конкретното заявление за разрешително за транспорт е отхвърлено на 15 юни 2022 г., съобщава Министерството на външните работи в Осло пред NRK. 20 тона руски стоки са били спрени на граничния пункт Стурског, съобщи Е24 миналия уикенд. Те са били предназначени за руския миньорски град Баренцбург на Шпицберген. Зад заявката стои руска транспортна компания. От мярката са засегнати около 400 души.

Освен това минната компания „Тръст Арктикугол“ и руското посолство са изпратили писмо до Министерството на външните работи относно случая. В него те молят Норвегия, която не е членка на ЕС, но е в НАТО, да направи изключение от санкциите срещу Русия. Според Министерството на външните работи в Осло прагът за издаване на разрешение е доста висок. Сири Свендсен от ведомството казва, че норвежкото законодателство се прилага в Баренцбург и в миньорското селище Пирамидата по същия начин, както в останалата част на Шпицберген, въпреки че тези общности са руски.

В Норвегия заработи отново голям завод за втечнен газ

Единственият завод за втечнен природен газ (LNG) в Норвегия подновява работата си за първи път след пожар през 2020 г. Очакванията са п...

В писмото на руснаците се посочва, че се опасяват от хуманитарна криза, ако стоките не бъдат пуснати да преминат през Стурског. В началото на седмицата NRK са се свързали с руския генерален консул Сергей Гушчин. Той казва, че ситуацията е „стабилна“ и се работи за получаване на разрешение за освобождаване на стоките по хуманитарни причини. По-късно той даде повече подробности на руския уебсайт news.ru. Според него тръстът „Арктикугол“ разполага с други начини за транспортиране на стоки и няма опасност от „глад“.

„В магазините има по-малко плодове и зеленчуци. Освен това няма достатъчно руско брашно и млечни продукти, казва той“. Посочва също, че резервни части, медицинско и техническо оборудване обикновено се транспортират през Тромсьо, а сега не се доставят за руските селища на Шпицберген.

„Норвегия ще се погрижи за основните нужди на местното население“, казва Сири Свендсен от Министерството на външните работи. Губернаторът на Шпицберген - Ларс Фаузе, споделя, че поддържат редовен контакт с тръста „Арктикугол“ относно доставките. „Мога да ви уверя, че никой няма да пострада в каквато и да е посока, докато Норвегия е тази, която има пълен и цялостен контрол над архипелага“, твърди той.

Мярката на Осло е подобна на тази, която Литва наложи спрямо Русия - а именно блокиране на достъпа на руски товари от континенталната част на страната до ексклава Калининград през литовска територия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа