Порошенко обяви край примирието в Източна Украйна

16450
Порошенко обяви край примирието в Източна Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Украйна Петро Порошенко съобщи, че е решил да прекрати примирието в Източна Украйна. От днес се подновяват операциите срещу проруските сепаратисти, предаде Ройтерс.

Спирането на огъня бе обявено на 20 юни, първоначално - до 27 юни. По-късно бе удължено с три дни, до 22 часа снощи. И двете страни в конфликти многократно се обвиняваха в нарушаване на примирието, информира БТА.

Удължават със 72 часа примирието в Източна Украйна

Украинският президент Петро Порошенко реши да удължи със 72  часа прекратяването на огъня между украинските сили и проруските сепа...

"На 30 юни вечерта се състоя заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. След обсъждането, аз като държавен глава и върховен главнокомандващ взех решение да не продължаван едностранното спиране на огъня". Това се казва в обръщение на Порошенко към нацията, публикувано на сайта на украинския президент. Той заявява, че отговорност за провала на примирието носи ръководството на сепаратистите, което според него е демонстрирало "нежелание за подкрепа на мирния план като цяло и прекратяване на огъня в частност", информира БГНЕС.

Тази сутрин украинската армия започна активни военни действия "за обезвреждането и унищожаването на терористичните групи в зоната на антитерористичната операция", съобщи агенция УНИАН. Действията започнаха няколко часа, след като президентът  Порошенко обяви, че спира примирието.

Според агенцията "навсякъде се нанасят авиационните и артилерийски удари срещу опорните пунктове" на опълченците, информира ИТАР-ТАСС.

Според в. "Украинская правда" артилерийските и авиационни удари се нанасят по предварително установени чрез разузнаването позиции на антиправителствените сили".

Нови съобщения за сражения след примирието в Източна Украйна

Примирието в Източна Украйна ще продължи до 27 юни, като привържениците на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народна република...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com