Проучване на ЕП и ЕК: Изменението на климата е най-голямото предизвикателство

1695
Проучване на ЕП и ЕК: Изменението на климата е най-голямото предизвикателство
Снимка: iStock/Guliver

Европейският парламент и Комисията публикуваха съвместно специално проучване на Евробарометър относно бъдещето на Европа.

То показва, че 91 % от хората на възраст 15—24 години смятат, че борбата с изменението на климата може да спомогне за подобряване на собственото им здраве и благосъстояние, докато при хората на възраст 55 или повече години 84 % са съгласни. Почти всеки втори европеец (49 %) гледа на изменението на климата като на основното глобално предизвикателство за бъдещето на ЕС, с огромна подкрепа за екологичните цели на Европейския зелен пакт: 88 % от европейците смятат, че е важно да се увеличи делът на енергията от възобновяеми източници в нашата икономика и да се постигне по-голяма енергийна ефективност, а 80 % са съгласни, че е важно Европа да се превърне в първия неутрален по отношение на климата континент в света до 2050 г. и да се насърчава растежът на пазара на превозни средства с нулеви и ниски емисии.

Други бъдещи глобални предизвикателства, изтъкнати от анкетираните, включват здравеопазването (34 %) и принудителната миграция и разселването (посочени от около 30 %), пише в съобщението.

Наличието на сравними стандарти на живот (31 %) и обща здравна политика (22 %) са двата най-полезни аспекта за бъдещето на Европа. Европейците също така отдават приоритет на по-голямата солидарност между държавите членки (21 %) и енергийната независимост (20 %).

Трите най-често посочени предизвикателства, пред които е изправен самият ЕС, са социалните неравенства (36 %), безработицата (32 %), следвани от въпросите, свързани с миграцията (31 %). Подобно на глобалните предизвикателства, въпросите, свързани с околната среда и изменението на климата, също заемат челно място в списъка на предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, според 32 % от анкетираните.

Европейците считат, че зачитането от страна на ЕС на демокрацията, правата на човека и принципите на правовата държава (27 %) е основното предимство на ЕС, следвано от неговата икономическа, промишлена и търговска мощ (25 %), сочи проучването.

Мирът (49 %), свободата на убеждение (47 %), социалното равенство и солидарността (45 %), толерантността и отвореността към другите (44 %) са ценностите, които ЕС най-добре въплъщава — в сравнение с други държави, според анкетираните.

Животът в Европейския съюз

Голяма част от европейците са съгласни, че живеят щастливо в ЕС (81 %) и тяхната страна (89 %), както и че са доволни от семейния си живот (89 %).

Конференция за бъдещето на Европа

Около 43 % от европейците заявяват, че основната полза от участието на по-младото поколение в Конференцията е поставянето на акцент върху въпроси, които ги интересуват. Други ползи от ключовата им роля в Конференцията са енергията и мотивацията за реформи и промени, които те носят (посочени от 35 %), както и ангажиментът им да направят бъдещето на Европа по-добре подготвено за предизвикателствата, пред които е изправено съвременното общество (33 %).

ЕП и правителствата на ЕС ще сключат споразумение за по-добра защита на работниците от токсични вещества

Европейският парламент и правителствата на ЕС финализираха политическото споразумение относно четвъртата ревизия на Директивата за канц...

Европейските граждани остават постоянно заинтересовани да допринасят за Конференцията за бъдещето на Европа и да участват в нея. Въпреки че попълването на анкета е предпочитаното средство за това, както посочват повече от половината европейци (59 %), почти всеки втори европеец (46 %) би могъл да си представи да участва в срещи в тяхната област. Участието в онлайн консултации (40 %), представянето на идеи и предложения на европейски и национални политици (39 %) и участието в европейски културни и спортни прояви, свързани с Конференцията (39 %), са следващите най-привлекателни форми на ангажимент на гражданите.

Като цяло европейците разглеждат изменението на климата и околната среда (44 %), здравеопазването (40 %), както и по-силната икономика, социалната справедливост и работните места (40 %) като ключови въпроси за Конференцията.

Налице е ясно очакване, че Конференцията следва да доведе до осезаеми резултати. В действителност анкетираните биха били най-насърчени да участват в дейностите на Конференцията, ако са убедени, че тяхното участие ще има реално въздействие (53 %).

Гласът на гражданите в ЕС

90 % от европейците са съгласни, че гласът на гражданите в ЕС следва да се взема предвид в по-голяма степен при вземането на решения, свързани с бъдещето на Европа. 55 % от европейците посочват, че гласуването на европейските избори е един от най-ефективните начини да се гарантира, че гласовете на гражданите се чуват от вземащите решения на равнището на ЕС.

"Евробарометър": 55% от българите вярват в ЕС, но само 20% подкрепят еврото

Проучване на ЕС разкри нови данни за доверието на европейците в Евросъюза, кои са най-оптимистично и песимистично настроените към бъдещ...

Контекст

Успоредно с текущата работа на европейските граждански панели, които приеха препоръки към Конференцията за бъдещето на Европа, днешното специално проучване на Евробарометър 517 „Бъдещето на Европа“ предоставя информация за европейските възгледи и нагласи към Конференцията за бъдещето на Европа, както и за основните предизвикателства, пред които е изправен нашият Съюз.

Проучването, поръчано съвместно от Европейския парламент и Комисията, беше проведено между 16 септември и 17 октомври 2021 г. (вълна EB 96.1) в 27-те държави — членки на ЕС. Проучването беше проведено лично и завършено с онлайн интервюта, когато това беше необходимо поради пандемията от коронавирус. Бяха проведени общо около 26 530 интервюта.

Всички европейци могат да споделят идеите си за това как да формираме нашето общо бъдеще на многоезичната цифрова платформа на Конференцията за бъдещето на Европа.

Днешното специално издание на Евробарометър е достъпно на нов специален уебсайт на Евробарометър, предоставящ достъп до проучвания и данни на Евробарометър, публикувани от двете институции от 1974 г. насам.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа