Учени създадоха тест за оценка на изминалия живот

7496
Учени създадоха тест за оценка на изминалия живот
Снимка: StockSnap / Pixabay

Изследователи от университета в Цюрих създадоха първия тест, който позволява на човек да определи количествено колко пълноценно е изживял живота си или определен етап от него. Резултатите от изследването са публикувани в списание Frontiers in Psychology, съобщава РИА Новости.

Тестът е структуриран като матрица, в която три източника на реализация (аз, живот, влияние/наследство) се пресичат с три критерия за реализация (цялост, съответствие, стойност). Комбинацията им дава девет аспекта, включително пълната реализация на техния потенциал; вярност към себе си; усещане за значимостта на своето съществуване; уникален отпечатък, останал в света; допринасяне за благосъстоянието на другите; извършване на значими дейности; загриженост за изпълняваните задачи; постигане на целите, които носят чувство на удовлетворение.

Правило за постигане на всичките ви цели

Много хора в самото начало на годината си правят списък с цели и желания, които искат да реализират в рамките на предстоящите 12 месеца...

„В началото на нова година или навлизайки във втората половина на живота, хората естествено правят равносметка и гледат напред, за да определят приоритетите си за следващата глава в живота - казва водещият автор Дорис Бауман от Факултета по психология на Университета в Цюрих. – Всеки такъв преход засилва желанието ни да осъзнаем какво наистина е важно за нас.“

След като изградили концептуалната рамка, изследователите разработили многоизмерна скала за количествена оценка на пълноценния живот. Такава скала, според учените, може да се използва не само от самите хора за лична оценка, но и от кариерни коучове, които да помагат на своите клиенти да изградят живот, който им подхожда и който смятат за пълноценен.

Авторите подчертават, че фулфилмънтът, или оценката на реализирането, е ново направление в позитивната психология, чиито инструменти тепърва се разработват.

"Беше важно да се проучи концепцията от различни ъгли. Затова изследвахме какво разбират обикновените хора под пълноценен живот - пишат авторите. - Нашият модел включва както когнитивни, така и афективни аспекти. За да изживеят пълноценен живот, хората трябва да развият и реализират пълния си потенциал, да станат цялостни и пълноценни, да се чувстват верни на себе си и да живеят истински живот. Това включва и усещане за значимостта на нашето съществуване, и способността да оставим уникална следа в този свят, а също да внесем своя принос в благополучието на другите."

Направете си празник сами: как да се справите с новогодишната тъга

Откъде преди Нова година се появява потиснатото настроение, как да го победите сами и как да не го объркате с по-сериозно разстройство,...

Изследователите отбелязват, че техният модел не е егоцентричен - той се основава не на чувството за щастие на един човек, а на чувството за неговата удовлетвореност от собствения живот:

"Между щастието и удовлетворението наистина има разлика. Последното трае дълго време и идва от чувството за цялостност и адекватност, признаването на собствената стойност, на околния живот и на своята значимост."

Авторите са уверени, че оценяването на живота на човек като пълноценен е едно от най-важните условия за психическо благополучие и физическо здраве. Различни проучвания показват, че хората, които са доволни от живота си, са склонни да се отнасят по-позитивно към своето остаряване и изпитват положителни емоции на всички етапи от живота си.

Учените смятат, че с възрастта удовлетвореността от собствения живот като цяло трябва да нараства и хората трябва да придобиват повече ресурси и качества, за да водят пълноценен живот.

Благодарете на старата година, преди да отправите желания към Новата

Преди да заложите желанията си за Нова година, психолозите препоръчват да благодарите на изминалата година и близките за случилите се с...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com