Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин официално постави основите за война с НАТО (ВИДЕО)

27 февруари 2024, 09:48 часа • 16304 прочитания

В явна подготовка за бъдещ конфликт и може би дори война на Русия с НАТО, издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин подписа два отделни указа, с които възстанови Московския и Лениниградския военни окръзи в Руската федерация. Особено възстановяването на втория окръг е заради скандинавските държави – Финландия и Швеция вече са в НАТО, като унгарският парламент махна последната бариера пред Швеция: Официално: Унгарският парламент пусна Швеция в НАТО

Путин предупреди какво възнамерява да прави открито на годишната си пресконференция през декември, 2023 година, но реформата за възстановяване на окръзите беше част от предложенията на военния му министър Сергей Шойгу, които започнаха да се дискутират още през есента на 2022 година. Основната идея за реформа на руската армия беше да се увеличи числеността: Русия иска да увеличи армията до 1,5 млн. души, създава нов корпус близо до Финландия. Сега подписаните от Путин укази са вече публично видими: Путин ще праща войски към Финландия: Имахме сърдечни отношения преди да ги замъкнат в НАТО

На този фон, едно от най-ярките пропагандни оръжия на режима на Путин – главният редактор на RT Маргарита Симонян, обяви как било нужно да се помни, че Русия е във война и това да е "първата мисъл сутрин". Симонян напомни за обсадата на Ленинград – колко много смърт и лишения имало там, но въпреки това Ленинград дал на руската армия стотици танкове, бронирани машини, снаряди и т.н. - един вид и сега всеки да дава всичко за руската армия: 2021 г.: Лъжеща в името на Путин "журналистка" печели 4 пъти повече от него

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, интензивността на бойните действия не се променя – 96 бойни сблъсъка по целия фронт, реално без промяна на дневна база. Отново най-горещо е в направлението "Маринка", по-специално Новомихайловка – югозападно предградие на град Донецк (Авдеевка е северозападно), където има 25 отбити руски пехотни атаки. Предвид че в предните два дни обаче бяха по около 40 и дори повече, реално има спад на интензивността. С половин уста популярният руски военен телеграм канал "Рибар" признава, че при Новомихайловка всъщност има украински контраатаки, макар да ги брои за неуспешни.

Не така е положението в направлението при Купянск – украинският генщаб докладва за 20 отбити руски пехотни атаки, при Синковка (8-9 километра североизточно от Купянск), Ивановка (20 километра югоизточно от Купянск) и Табаевка. Предвид тази активност, в сутрешния си обзор руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов пише "руските войски опитаха да настъпят в Табаевка и Синковка" тоест няма хвалба за успех. Пегов казва, че и при Новомихайловка няма промяна, а геолокализирани ВИДЕОКАДРИ (18+) на изток от Билохоровка (Белогоровка), на 15-тина километра западно от Кремена, показват опитваща да напредне руска пехота, която е засипана и избивана с дронове от украинците.

(КАРТА) При Авдеевка, по украински данни са отбити 19 руски пехотни атаки. През вчерашния ден бързо стана ясно, че при Авдеевка украинците се оттеглят на запад, с обяснение, че там имат подготвени по-добре укрепени позиции. Украинската армия напусна две ключови точки в близост до Авдеевка (на 5-6 километра от градчето), припомнете си: Украйна отстъпва още на запад от Авдеевка (ВИДЕО). Семьон Пегов обаче твърди, че руснаците вече достигат до Тоненко, което е по-на запад от Ласточкино и е в линия с Орловка, като добавя, че руски сили навлизат и в Орловка, но не и в Бердичи (на 7-10 километра северозападно от Авдеевка). "Рибар" добавя, че „според някои данни“ имало вече боеве в покрайнините на Тоненко и Орловка – и двата руски източника не дават доказателства посредством геолокализирани видеокадри.

Продължават и анализите за Авдеевка на украинския военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, служил в украинския генщаб. Той хвали руското военно командване, че е успяло да прикрие добре оперативното струпване на сили за атаката към Авдеевка, като посочва и, че са избрани конкретни мотострелкови бригади като основна ударна сила, които са по-мобилни, а прехвърлянето им е станало главно от Лиманското направление. Руснаците действаха хитро, прехвърляха сили постепенно, разделяйки ги на по-малки части, най-много ниво батальон и чак накрая прехвърлиха и 90-та танкова дивизия, защото танковете се виждат най-лесно, посочва анализаторът, който заключва – руснаците успяха да постигнат оперативно превъзходство като ресурси при Авдеевка, но не успяха да изненадат украинското командване чисто оперативно – затова и боевете станаха толкова тежки и с особено голяма цена за руската армия.

В западната част на Запорожието украинците удържат позициите си при Работино – на 10 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол. Това беше основната точка на третата украинска контраофанзива. Твърдението, че украинците удържат, е на Семьон Пегов – а продължават да излизат множество видеокадри, които показват какви щети търпят руснаците:

На източния бряг на Днепър, в Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и на 2 километра източно от брега на Днепър), няма промяна на ситуацията. Украинците успяват да нанасят удари по важни руски военни активи – има видеокадри от успешен удар срещу руски център за оператори на дронове, а ВИДЕО (18+) показва какво причиняват украинските сили на руската пехота, когато опитва атаки срещу Кринки.

И тази нощ не се мина без руска въздушна атака срещу Украйна. Руската федерация е изстреляла общо 13 дрона клас „Шахед“, като са свалени 11, съгласно актуалната справка на украинските ВВС. Дроновете са изстреляни и от юг (Приморско-Ахтарск), и от север (Курска област). Освен това са изстреляни 4 управляеми авиационни ракети Х-59, като са свалени 2 от тях – заедно с 11-те дрона, в Харковска, Сумска, Днепропетровска, Хмелницка и Кировградска област. Изстреляни са още 1 балистична ракета "Искандер-М", както и 1 противорадарна ракета Х-31 – по цел в Херсонска област. "Рибар" твърди, че са поразени складове за товарен транспорт и боеприпаси, както и е ударен хангар и били унищожени поне 2 изтребителя МиГ-29 на летище Канатово, в Донецка област – Бахмут е най-близката точка на боеве. Освен това – имало "значителни щети" по Су-24М на военното летище в Староконстантинов, Хмелницка област, както и цех на завод за дронове в Днепропетровск. За нито едно от твърденията няма геолокализирани видеокадри като доказателство.

ОЩЕ: Жега на фронта в Украйна: Зеленски каза кое е най-голямото разочарование (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес