Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия иска да увеличи армията до 1,5 млн. души, създава нов корпус близо до Финландия

17 януари 2023, 14:05 часа • 2190 прочитания

В Русия започва широкомащабна реформа на армията - за три години броят на военнослужещите трябва да нарасне до 1,5 милиона души, заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от "Интерфакс" и Moscow Times.

Още на 21 декември 2022, на заседание на Министерството на отбраната, Шойгу предложи числеността на армията да се увеличи до 1,5 млн. души. Той обясни това с необходимостта от "гарантирано решение на задачите по осигуряване на военната сигурност" на Русия.

Тогава президентът Владимир Путин се съгласи с Шойгу, но съответните документи от руския диктатор все още не са публикувани. Сега, според министъра на отбраната, Путин най-накрая е решил да увеличи числеността на армията.

ОЩЕ: Борба за власт в Москва? Какво се случва в руската армия

Освен това Шойгу обяви създаването на нов армейски корпус в Карелия, част от Северозападния федерален окръг, т.е. по границата с Финландия. Той ще включва три мотострелкови дивизии в Сухопътните войски и две десантни дивизии във Въздушнодесантните войски.

Шойгу обяви и създаването на два нови военни окръга - в Ленинградска и Московска област. Ленинградска област също граничи с Финландия.

През 2022 г. скандинавската страна подаде молба за присъединяване към НАТО заради нахлуването на Русия в Украйна и опасността, която Москва представлява. Заедно с Швеция, Финландия подписа протокол за членство в Алианса, но все още две държави блокират присъединяването на Хелзинки и Стокхолм. Става въпрос за Турция и Унгария, които не са ратифицирали документа в националните си парламенти.

ОЩЕ: Разузнаването на Украйна: Русия се опитва да сформира армия от 2 млн. войници

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес