Официално: Унгарският парламент пусна Швеция в НАТО

3515
Официално: Унгарският парламент пусна Швеция в НАТО
Снимка: iStock/Guliver

Унгарският парламент ратифицира членството на Швеция в НАТО, което бе и последният етап от процедурата за присъединяване на скандинавската страна, пожелала да стане част от Атлантическия алианс след руската инвазия в Украйна.

Кандидатурата на Стокхолм беше одобрена с огромно мнозинство от депутатите (188 от общо 199) след почти двегодишно чакане.

Приемането на законопроекта от парламента в Будапеща, който позволява на Швеция да се присъедини към НАТО, което окончателно разчисти пътя на скандинавската страна към западния отбранителен съюз, посочва Ройтерс. Още: Сделка: Унгария купува изтребители от Швеция и ще я пусне в НАТО

Унгария е последната от членуващите в НАТО 31 държави, ратифицира членството на Стокхолм след месеци на протакане от страна на управляващата партия ФИДЕС, припомня агенцията.

Швеция в НАТО

Стокхолм изостави политиката си на неприсъединяване в полза на по-голяма сигурност в рамките на Организацията на Северноатлантическия договор след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

След като Швеция последва Финландия в НАТО и стана 32-ят му член, президентът на Русия Владимир Путин на практика постигна точно това, което се опита да предотврати, когато започна войната си в Украйна - разширяване на Алианса - заявиха западните лидери.

Докато Финландия стана член на НАТО миналата година, Швеция остана да чака, тъй като Турция и Унгария, които поддържат по-добри отношения с Русия, отколкото други членове на ръководения от САЩ алианс, повдигнаха възражения.

Турция задържа ратификацията на членството на Швеция с искане за по-строги действия срещу бойците от Кюрдската работническа партия (ПКК), които според нея са се установили в Швеция. Още: Унгарският парламент бави членството на Швеция в НАТО

Гневът на Унгария

Швеция промени законите си и облекчи правилата за продажба на оръжие, за да успокои Турция. Президентът Тайип Ердоган също така обвърза ратификацията с одобрението на САЩ за продажбата на изтребители F-16 на Турция, като сега Анкара очаква Съединените щати да работят за осигуряване на одобрението на Конгреса на САЩ.

Протакането от страна на Унгария не беше толкова ясно по характер, като Будапеща изразяваше гнева си най-вече заради шведските критики към посоката на демократично развитие при управлението на националистическия министър-председател Виктор Орбан, а не заради някакви конкретни искания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com