Путин: Отворени сме за политическо и дипломатическо решение на украинската криза

5568
Путин: Отворени сме за политическо и дипломатическо решение на украинската криза
Снимка: Getty Images

"Ситуацията в Украйна може да бъде решена по политически и дипломатически път, Москва е готова за това". Това съобщи руският президент Владимир Путин, който е издирван от Международния наказателен съд в Хага за военни престъпления. 

"Бъдещето на такъв процес, обаче, зависи от съгласието на останалите страни за сериозен диалог, отчитащ реалностите", заяви руският президент в статия за вестник "Женямин жибао", чийто текст на руски език бе публикуван на сайта на Кремъл днес, предаде БГНЕС.

"Русия е отворена за политическо и дипломатическо решение на украинската криза. Но още през април 2022 г. мирните преговори не бяха прекратени от нас. Бъдещето на мирния процес зависи единствено от желанието за сериозен разговор, като се вземат предвид настоящите геополитически реалности", подчерта руският лидер.

Немски министър: Ако Путин стъпи в Германия, ще го арестуваме и предадем в Хага

"Очаквам Международният наказателен съд бързо да се свърже с Интерпол и договарящите държави и да поиска от тях изпълнение. Тогава Герм...

За съжаление, продължи той, ултиматумите към Русия само свидетелстват за откъсването от тези реалности и незаинтересоваността на другите страни да намерят изход от настоящата ситуация.

Следете развитието на войната в Украйна тук

В статията си руският президент отново повтаря тезата си, че Западът е разпалил конфликта в Украйна в опит да запази глобалното си господство и еднополюсния световен ред. От друга страна, пише Путин, Русия и Китай "последователно се обявяват за създаването на по-справедлив многополюсен световен ред, основан на международното право, а не на някакви "правила", обслужващи нуждите на "златния милиард".

Той заявява, че НАТО грубо нарушава принципа за неделимостта на сигурността. "Дълбоко сме обезпокоени от безотговорните и направо опасни действия, които могат да подкопаят глобалната ядрена сигурност", пише Путин в нова косвена заплаха за възможността от употреба на ядрени оръжия. Путин определя руско-китайските отношения като "крайъгълен камък" на регионалната и на глобалната стабилност и като образец за хармонично сътрудничество между големи държави.

Киев: Както подобава на крадец, Путин посети Мариупол под прикритието на нощта

Украинското министерство на отбраната заяви, че изненадващото посещение на президента Владимир Путин, издирван от Международния наказат...

В статията си той прави прогнозата, че стокообменът между Русия и Китай още тази година може да надхвърли 200 млрд. долара. Освен това, пише Путин, делът на разплащанията в национални валути нараства, което прави двете страни "по-суверенни".

Руският президент определя газопровода "Силата на Сибир" за доставка на руски газ в Китай като "сделката на века". Той посочва, че нараства износът на руски нефт и въглища за Китай. Като други сфери на успешно сътрудничество Путин споменава строителството на енергийни мощности в Китай с участието на руски специалисти, съвместните проекти в индустрията и селското стопанство, развитието на нови технологии и сътрудничеството в космоса. Руския президент определя Си Цзинпин като "добър стар приятел", с когото го свързват "най-топли отношения".

Китайският президент: Никой не може да определя световния ред

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа