Русия въведе авансово плащане на газовите доставки за Украйна

17431
Русия въведе авансово плащане на газовите доставки за Украйна

Русия изпълни заканата си, като реши да въведе система на авансово плащане на газовите доставки за Украйна, което ще доведе до нарушаване на доставките за Киев, съобщи Газпром.

Ултиматумът към Киев за плащане на дълга на обща стойност 4,5 милиарда долара изтече в 6 ч по Гринуич (9 ч българско време). Въз основа на действащия договор Газпром премина към система на авансово плащане на доставките за Нафтогаз, съобщи руската компания в комюнике, предаде БГНЕС.

"Никакво плащане за юни не е направено. От днес украинската компания вече ще получава само обемите, за които си е платила", допълни Газпром, без да уточнява какви са непосредствените последици.

Решението на руския газов гигант може да доведе до нарушаване на доставките на руски газ към Европа, от който близо половината минава транзитно през украинската територия.

Киев отхвърли повишаването на цената, решено от Москва след идването на власт на прозападни ръководители в края на февруари. Тогава за 1000 куб. м. газ Украйна трябваше да плаща 485 долара спрямо 268 преди това. Последното предложение на Москва беше за 385 долара.

Новите преговори в Киев снощи завършиха без успех. За момента решението трябва да има ограничени последствия за Украйна, която натрупа в последните седмици значителни запаси в подземните си хранилища. Потреблението също е ограничено заради сезона, когато отоплението вече не се използва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа